Citat:
În prealabil postat de Noesisaa
Da, ai dreptate Cristi. M-am impartasit toata viata si nu am avut niciodata nici un fel de probleme de sanatate ca urmare a Sf Impartasanii, nici cand eram bebelus, si nici acum. Apoi, din cate stiu eu hepatita se transmite prin sange infectat, maini murdare sex neprotejat cu cineva bolnav de hepatita. Nu stiu cum ar putea sa ajunga sange infectat pe lingurita de impartasanie, si nimeni nu pune mana pe lingurita, in afara de preot.
Sigur, gripa se poate lua prin saliva. Dar cred ca mai mari sanse ai sa te molipsesti daca stranuta cineva bolnav langa tine, nu neaparat in biserica, ci in autobuz, pe strada, la primarie, la scoala, la restaurant, decat la un mic, scurt contact cu lingurita de impartasanie. Bineinteles, cred ca ar trebui sa se faca apel prin biserici ca cei bolnavi/raciti sa aiba bunul simt sa stea acasa si sa astepte sa le treaca, sau daca nu sa vorbeasca cu parintele sa ii impartaseasca separat, sau chiar sa vina la ei acasa daca sunt atat e bolnavi. Asta fiindca unii au credinta mai slaba, si nu se merita sa fie ei pierduti ca sa tii cu dintii de un detaliu.
|
Noesisaa - am impresia ca te contrazici singura. Din primul tai mesaj pe acest fir si chiar din acest mesaj, reiese ca si tu esti pentru ca cei bolnavi sa fie impartasiti separat, sau sa vina acasa la cei bolnavi.
Mai precis cum vezi tu impartasirea asta separata?
Eu fix asta imi doresc. Dar cum o vezi tu facuta?
Pe urma spui ca hepatitele se iau numai prin sange si contact sexual, iar gripa eventual prin saliva.
Eu spun ca este vorba in toate cazurile de lichide ale corpului. De ce sa fie saliva mai altfel decat lichidele care vin la contactul sexual?
Ar trebui sa explice un medic aici, cel mai bine, nu sa dam cu presupusul.
Pe urma gripa se ia prin saliva si mai stiu eu, lichid nazal la stranutat, deci ori ca este saliva din gura la lingurita, ori aia de la stranutat, cam tot aia este. Mai rau chiar, la stranutat mai ai sanse sa nu vina stropii pe tine, dar la lingurita, chiar vin.
Sange in lingurita. Se poate: de la o rana la buza, sau o gingie sangeranda.
Inca o data:
Va rog f.mult sa nu (ma judecati) si sa spuneti ca mi-e frica de Dumnezeu sau n-am incredere, pentru ca mi-e frica de boala. De ce spuneti asta?
Nu mi-e frica si am incredere in Dumnezeu prin Trupul si Sangele Lui, dar nu stiu cum este cu boala. Faptul ca totusi o lasa si mereu apar boli si virusuri tot mai puternice, ma deruteaza. De ce exista ele, de ce mor oamenii si mai ales copii de asa boli?
@costel - nu te inteleg si nu ma intelegi, vorbim in paralel si ne intelegem separat, cum se spune.
Stiu ca in potir este Trup si Sange. Stiu ce vine in lingurita. Dar eu asta incerc sa-ti explic: continutul este important.
Adica daca potirul n-ar fi de aur sau argint sau din ce o fi el in biserica, ci intr-un pahar obisnuit, ca la oameni saraci, n-ar mai fi inauntru Trup si Sange? Ar fi altceva?
Este important materialul, sau forma potirului, sau a linguritei, sau
CONTINUTUL?
In acelasi fel, daca vrei putem sa mai discutam si astea:
In altar se obtine si anafura pe care noi toti o luam si acasa. Da? Este Trup al Lui sau nu? Si o luam acasa in pungi sau servetele.
La fel si aghiazma: este sfinitita si totusi o luam in te miri ce sticle acasa.
Unde este diferenta?
Hai ca aghiazma nu are a face cu Iisus, dar anafura...
Voi sunteti cei care nu aveti destula credinta, cand spuneti ca daca e in alt pahar sau alta lingurita, nu mai este bun Trupul si Sangele lui Iisus. Cum sa nu mai fie?
Eu cred ca peste tot este. Sfintenia nu se pierde.
De ce intreaba lumea disperata pe forum ce sa faca daca a picat impartasanie pe hainuta copilului si se dau sfaturi care mai de care...pentru ca tot sfanta este faramita aceea si pe haina copilului. Sau cum?
In incheiere as dori mult sa vina aici medici sa raspunda si sa lamureasca supra transmiterii bolilor.
Si ca sa fie clar:
1. Eu ma impartasesc si mai departe ca si pana acum, desi as dori ca cei bolnavi sa fie impartasiti separat.
2. Ce face un om care stie ca poarta virusi ce se pot lua?
Prietena mea de care spuneam ca a murit de hepatita era impartasita separat.
Din pacate n-a vindecat-o Dumnezeu...
A discutat special cu parintele. Nu stiau cum sa procedeze si au stabilit asa, pana la urma.
3. Ieri sau sambata citeam ca au intrat in spital in tara 40(!!!) de persoane dintr-un hotel de gripa porcina.
Oamenii nu mor si nu se imbolnavesc de la vaccinuri cum spunea cineva aici, decat in cazuri rare.
Se moare pe capete.
Si in final cineva spunea aici ceva eronat:
De 2000 ani n-a mai fost ciuma? A fost si inca de mai multe ori, prin Evul Mediu.
Si mai spun, la fel ca si Andreicozia, ca este totusi bine sa respectam niste reguli de igiena. Dumnezeu ne da, face minuni, dar chiar totul in locul nostru nu poate sa faca:
1. Sa nu venim bolnavi (acut) la biserica
2. Sa ne spalam pe maini
3. Batista la nas cand stranutam
Acuma ce face parintele cu mainile, potirul, tavile pentru anafura, lingurita etc.intre slujbe...nu stim noi, dar eu sper sa le aibe curate/dezinfectate.
Icoanele trebuie sterse si ele dupa slujba etc.