Subiect: Despre Sabat
View Single Post
  #334  
Vechi 31.10.2009, 15:40:57
Totpeetor Totpeetor is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.10.2009
Mesaje: 212
Implicit

Tricesimusseptimus ai spus:"Nu suntem mântuiți pentru că ținem sabatul, ci ținem sabatul pentru că suntem mântuiți."De aici sa inteleg ca cei care nu tin sabatul si merg duminica la biserica nu sunt mantuiti?
Chestiunile pe care le-am zis despre unii adventisti nu sunt inventii,chiar sunt unii adventisti care cred asa ceva,ma mira ca nu ai auzit.
Mi-ai adus acest pasaj:
"Matei 19:16 Atunci s-a apropiat de Isus un om, și I-a zis: "Învățătorule, ce bine să fac, ca să am viața veșnică?"
Matei 19:17 El i-a răspuns: "De ce mă întrebi: ,Ce bine?' Binele este Unul singur. Dar dacă vrei să intri în viață, păzește poruncile."
Matei 19:18 "Care?" I-a zis el. Și Isus i-a răspuns: "Să nu ucizi: să nu preacurvești; să nu furi; să nu faci o mărturisire mincinoasă;
Matei 19:19 să cinstești pe tatăl tău și pe mama ta"; și: "Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți."
Curios lucru ca Isus nu aminteste de sabat,desi poate imi vei spune ca era o enumerare,care ar fi putut continua,dar despre sabat nu se spune nimic in acest caz.Porunca "Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți." nici nu se afla in Legea lui Moise.
Si iar mi-ai adus:
Luca 4:16 A venit în Nazaret, unde fusese crescut; și, după obiceiul Său, în ziua Sabatului, a intrat în sinagogă. S-a sculat să citească,
Isus era si El evreu,normal ca trebuia sa se supuna randuielilor(de asemenea spunea sa "dam cezarului ce este al cezarului"),si in ziua de sabat putea vorbi oamenilor de acolo.Daca vei citi in continuarea pasajului vei vedea ca le-a propovaduit Evanghelia celor de acolo.
Ai dreptate cand m-ai corectat ca nu Isus a cules spice,dar asta nu are relevanta pentru ceea ce am vrut eu sa arat,pentru ca pentru farisei era ca si cum El cules,pentru ca ucenicii il insoteau.Si iar ai mai spus:
"Regulile acelea "stricte cu privire la sabat" au fost făcute de farisei, nu de Dumnezeu."
Aici ar trebui usor sa te contrazic,multe din aceste reguli,au fost puse inca din vremea lui Moise.Uite ca de exemplu:
Exodul 31:14 Să țineți Sabatul, căci el va fi pentru voi ceva sfânt. Cine îl va călca, va fi pedepsit cu moartea; cine va face vreo lucrare în ziua aceasta, va fi nimicit din mijlocul poporului său.
Pai in fata acestui verset ce mai zici?Nu sunt reguli stricte?
Am fost curios sa vad in biblie cand apare prima data termenul de sabat.Uite unde l-am gasit prima data:
Exodul 16:23 Și Moise le-a zis: "Domnul a poruncit așa. Mâine este ziua de odihnă, Sabatul închinat Domnului; coaceți ce aveți de copt, fierbeți ce aveți de fiert, și păstrați până a doua zi dimineața tot ce va rămâne!"
Inainte de acest pasaj nu se vorbea despre sabat,ci doar de ziua a saptea.
Uite cum apare porunca zilei a saptea in Lege:
Exodul 20:8 Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești.
Exodul 20:9 Să lucrezi șase zile, și să-ți faci lucrul tău.
Exodul 20:10 Dar ziua a șaptea este ziua de odihnă închinată Domnului, Dumnezeului tău: să nu faci nici o lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta.
Exodul 20:11 Căci în șase zile a făcut Domnul cerurile, pământul și marea, și tot ce este în ele, iar în ziua a șaptea S-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă și a sfințit-o.
Din Lege ce se poate intelege?Biblia spune clar sa lucram sase zile(de exemplu unii ar putea zice sa lucrm de luni pana sambata,sunt sase zile),dar ziua a saptea(nu a saptamanii,ci dupa ce ai lucrat sase zile,deci in cazul specificat de mine,duminica)este ziua de odihna.Acum Moise a ales "sabatul",sambata,poate pentru ca ziua de odihna sa fie uniforma,nu sa fie tinuta de fiecare unul duminica altul sambata,ca pana la urma ce sunt duminica sau sambata?Niste denumiri sunt.Fiecare le-au numit de-a lungul timpului cum au vrut.Moise a ales sambata,crestinii de-a lungul timpului duminica,pentru ca este o zi speciala,ziua cand a inviat Mantuitorul.Si deci se poate concluziona,logic,ca ziua de odihna ar putea foarte bine fi aleasa si joia,daca inainte cineva lucreaza sase zile,si dupa a sasea(care cade de exemplu joia)sa fie zi de odihna,sau orice alte exemple.Aici trebuie totusi sa fim uniformi,adica sa tinem sabatul,ziua de odihna toti odata.Inainte evreii au ales sambata cum am spus,crestini duminica.Nu vad de ce atatea dezbateri referitoare la aceasta chestiune.Daca cineva nu tine "sambata",ci duminica,asta nu inseamna ca incalca ziua de odihna,pentru ca in lege apare clar "Exodul 20:9 Să lucrezi șase zile, și să-ți faci lucrul tău.
Exodul 20:10 Dar ziua a șaptea este ziua de odihnă închinată Domnului".