Citat:
În prealabil postat de Floar3
|
Am vizionat filmul si pot sa zic ca am ramas masca vazand ce au putut sa mai nascoceasca luptatorii impotriva lui Dumnezeu. M-a pufnit rasul vazand ce asocieri au putut face cu tot felul de zeitati pagane(poate chiar fictive, inca nu am cercetat chestia asta). Filmuletul respectiv poate fi incadrat in categoria filmelor gen Codul lui DaVinci.
Pastele ortodox nu are nimic pagan in el si am sa incerc sa dovedesc asta pe scurt:
- Pastele crestin ortodox nu are nimic de-a face cu pastele evreilor(celebrarea eliberarii din robia egipteana), ca urmare si calcularea datei de celebrare este diferita
- de Sf. Pasti crestinii ortodocsi sarbatoresc Invierea Mantuitorului Iisus Hristos
- Mantuitorul Iisus Hristos a inviat in prima Duminica cu luna plina dupa echinoctiul de primavara si, ca urmare, acest eveniment astral este folosit pentru a calcula data Pastelui, pentru fiecare an in parte
- ouale de Pasti reprezinta dupa parerea mea o traditie frumoasa care are un corespondent in evenimentele petrecute acum aproape 2000 de ani pe Golgota: Sf. Traditie spune ca in timp ce Mantuitorul se afla pe cruce, o femeie avand la ea un cos cu oua, a ingenuncheat in fata Crucii Mantuitorului, iar sangele scurs din Trupul Mantuitorului s-a prelins peste oua. Acesta este motivul pentru care noi ortodocsii inrosim ouale(nu le inverzim, albastrim.... :))
- mielul pascal pentru noi ortodcsii are o cu totul alta semnificatie decat mielul sacrificat de evrei pentru a celebra pastele. Sacrificarea mielului de Paste ne aminteste noua ortodocsilor de sacrificiul Mantuitorului de pe Sf. Cruce("Iata Mielul lui Dumnezeu care vine sa ridice pacatele lumii" sau "ca un miel spre junghiere si ca ca o oaie fara de glas nu si-a deschi gura Sa")
- Pastele ortodox nu are nici o legatura cu tot felul de iepurasi si iepuroaice, acestea sunt obiceiuri venite din apus fara nici o legatura cu spiritualitatea ortodoxa
Era pe la sfarsit o afirmatie care iar mi-a starnit rasul: faptul ca pana la Constantin cel Mare crestinii ar fi celebrat sambata si nu Duminica. Pai fratilor, ce sa sarbatoreasca crestini sambata? Eliberarea evreilor din robia egipteana? Credeti ca pentru un crestin din Roma sau Atena acest fapt avea vreo relevanta? Pentru cine poseda o logica minima ar trebui sa fie clar si natural faptul ca primii crestini au celebrat Duminica, ziua Invierii Domnului, a rascumpararii noastre cu pretul Sangelui Mantuitorului nostru Iisus Hristos care dupa cum spune o frumoasa rugaciune a noastra: S-a pogorat la iad si a calcat puterea diavolului, si te-a daruit noua pe tine, cinstita Crucea Sa, spre izgonirea a tot pizmasul.
Pe langa argumente logice(de bun simt) sunt o multime de pasaje in Biblie si izvoare istorice care ne spun faptul ca primii crestini celebrau Duminica si nu sambata! Dintre izvoarele istorice o sa amintesc doar unul: scrisoarea trimisa in anul 111 de catre proconsulul Bitiniei Pliniu cel Tanar imparatului Traian, in care Pliniu il informeaza pe imparat privitor la crestini afirmand despre acestia ca nu fac nici un rau, ci se aduna Duminica inainte de rasaritul soarelui - "stato die ante lucem, Dumenica" si canta imne lui Hristos ca unui Dumnezeu: carmen Christo quasi Deo dicere.