Ma bucur ca cineva s-a sesizat si a venit cu tema aceasta pe-aici. Avem doi baieti, unul de 14 si unul de 11. In ziua in care acea lectie li se preda copiilor dintr-a cincea, sotia mea tocmai luase decizia sa treaca un piculet pe la scoala inainte de a incepe serviciul. Cand a ajuns in dreptul usii, prima impresie a fost ca profesoara nu se afla in clasa. Era un hohot general. Si totusi aceea era o ora normala de curs...
Parerea mea este ca pentru baieti, e cam devreme si daca nu sunt tinuti oarecum departe de aceste lucruri, li se pot dezvolta fantezii mult prea timpuriu. Pentru fetite nu mi se pare devreme... Imi amintesc de propria copilarie, cate sicane imi faceau fetele de-a cincea, cand eu eram intr-a saptea, a opta... Sa nu mai vorbesc de acum cand pe la colturile scolii, fetele de-a cincea si a sasea exerseaza sarutul cu multa dezinvoltura cu baietii mai mari.
Cat despre referat... Nu stiu daca ideea "ajutorului" cu 3/4 catre educatie religioasa da rezultate. Sunt unul dintre cei care chiar am intervenit in acest fel si ma asteptam la reactii, oricare-ar fi fost ele. Dar copilul venea acasa indiferent, iar cand il intrebam cum a fost, el imi spunea ca doamna nici nu a citit. Am ajuns pana intr-acolo incat sa fac glume in astfel de lucrari, pe seama moralei politienesti si putin a lipsit sa nu inchei odata cu o idee legata de modul de notare al profesoarei care nu "vede" esenta, ci cantitatea. Totusi, desi ne-am amuzat copios in familie, imaginandu-ne un astfel de text, n-am pus nimic in practica.
Norocul nostru este ca, "ala micu" este nelipsit de la Sfanta Liturghie de duminica, iar la vicernii, o zbugheste cu inca unu-doi copii din mijlocul grupului de joaca si se mai opresc la biserica, fara nici unul dintre noi, adultii. Iar primul lui cadou facut in casa a fost cu vreo 4 ani in urma cand, fara stirea nimanui, si-a dat toti banii din pusculita pe o icoana a Mantuitorului, care ne-a impresionat profund si o avem de-atunci la rang de mare cinste, spunandu-i ca pentru el si pentru noi, acea icoana este cu adevarat "facatoare de minuni"!
Asa ca, daca ne tine Dumnezeu sanatosi, speram sa reusim sa-i dam o educatie buna pentru a ramane un
copil cumnite!