Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus
Eu m-am folosit mai puțin de acest cuvânt, dar hai să-ți răspund. În accepția mea, spiritismul este o religie falsă ce crede în entități conștiente desprinse din trupul morților (numite impropriu duhuri sau suflete)și crede în posibilitatea comunicării cu ele. Deoarece Biblia nu vorbește despre așa ceva, eu cred că e vorba de fapt de manifestări satanice menite să inducă în eroare pe cei ce se apropie de asemenea practici dubioase.
|
Deci orice manifestare in duh este satanica?Ce zici despre ingeri?Ce zici de Dumnezeu?Ce zice Scriptura "duh este Dumnezeu, si cine i se inchina trebuie sa i se inchine in duh si adevar" si despre ingeri : "Cel ce face pe ingerii Sai duhuri si pe slujitorii Sai para de foc".
Citat:
Când folosești termenul "duhuri necurate", cred că te referi la demoni, draci, îngeri căzuți. N-aș putea localiza exact geografic locul își au sediul. Biblia vorbește și despre "locuri înalte" și de "Abis/Adânc". Dar acesta e deja alt subiect...
|
Luca 11:24Când duhul cel necurat iese din om, umblă prin locuri fără apă, căutând odihnă, și, negăsind, zice: Mă voi întoarce la casa mea, de unde am ieșit.
unde este "casa" duhurilor necurate?pe pamant?
Citat:
Nu cred că poate cineva să descrie 'mecanismele' posedării, nici măcare cei cei au trecut prin această malefică experiență. Cred că e vorba despre o acceptare voită a persoanei de a se lăsa sub influența unui demon.
|
POSEDÁ, poséd, vb. I. Tranz. 1. A avea ceva în proprietatea sau în stăpânirea sa, a dispune de ceva; a stăpâni.
POSEDÁRE s. 1. deținere, posesiune, stăpânire. (~ unui bun material.)
Cum poate demonul sa posede duh fiind?Ce poseda el?
Citat:
Am răspuns (și chiar de mai multe ori) la această întrebare. Versetul vorbește despre ruach (suflare de viață, răsuflare, duh, spirit) și nu despre suflet care se întoarce la Dumnezeu în momentul morții. Dar cum am mai spus (și aceasta de mai multe ori), nici duhul nu este o entitate de sine stătătoare care să aibe conștiență, inteligență și simțuri.
Vezi și tu mesajul cu răspunsul respectiv :)
|
duh (dúhuri), s.n. – 1. Respirație, suflare. – 2. Suflet, spirit
Ecclesiastul 12. 7 "Și ca țărâna să se întoarcă în pământ cum a fost, iar sufletul să se întoarcă la Dumnezeu, Care l-a dat. "
trupul se intoarce in pamantul din care e luat, iar sufletul merge la Dumnezeu;unul o ia intr-o parte celalat in cealalta parte;
Citat:
Pe scurt:
-Iadul nu există ca terminologie în Biblie. Există doar termenii hades (de unde se pare că derivă termenul românesc Iad, însă eu nu sunt în clar cu această etimologie) și limnen tou puros, iazul/iezerul de foc. Și ar mai fi Ghehenna, dar asta e o altă istorie...
Hadesul în NT este echivalentul Sheolului din VT, deci locuința morților, mormântul, locul unbde sunt depuși toți buni sau răi după moarte.
Gheena și iazul de foc este locul unde Dumnezeu va pedepsi pe cei răi, dar asta doar la ziua de apoi (după revenirea lui Hristos și după timpul de judecată de 1000/mii de ani).
- Raiul este de fapt Edenul restabilit ca loc al celor mântuiți, dar nu la moartea lor, ci după revenirea lui Hristos (când are loc învierea lor).
Cam asta cred pe scurt adventiștii, conform doar Scripturii.
|
Pe scurt, in momentul de fata exista Rai si Iad?
Ai spus mai sus ca moartea e ca un somn si ai comparat-o cu somnul nostru.Intre somn si trezire se mai intampla ceva.Activitatea cerebrala nu este moarta sau oprita in intregime, iar in timpul somnului avem parte de vise.Deci in intervalul dintre culcare si trezire se intampla ceva, e drept nu la fel ca si atunci cand suntem treji ci intr-o alta dimensiune.La fel este si cu sufletul dupa moarte.