Locuința morților
Am amintit că despărțirea omului de Dumnezeu prin căderea în păcat a adus moartea pe acest pământ. Dumnezeu blestemă pământul din cauza lui Adam și sfârșește cuvântarea cu cuvintele:
„... până când te vei întoarce din pământul din care ai fost luat”. (Geneza 3,19)
Pentru locul în care mergeau morții (adică în pământul din care au fost luați) evreii aveau o denumire specială. Numeau acel loc „șeol”, cuvânt ce nu are o etimologie certă, dar care apare de peste 60 de ori în Scripturi împreună cu derivatele sale. Acest cuvânt definește lumea nevăzută a morții. Seamănă cu ceea ce am văzut la greci; hadesul. Dar, oare evreii înțelegeau prin „șeol”, același lucru pe care îl înțelegeau grecii prin „hades”?
„Șeol” este tradus în Scripturi prin locuința morților.
Evreii considerau că locuința morților, șeolul, este un loc sub pământ și de multe ori se folosea în antiteză cu cerul; cerul este foarte sus, șeolul este foarte jos. Cuvântul șeol este definit adesea ca fiind sinonim cu mormântul (se poate vedea acest fapt atât în Scrierile Scripturii , cât și în materiale de specialitate, enciclopedii, dicționare, etc., nu mai amintesc Enciclopedia Iudaică să nu faceți Doamne ferește vreo alergie) și nici un om nu poate scăpa de el „Ce om trăiește care să nu vadă moartea și să-și izbăvească sufletul din locuința morților?” (Ps. 89,48). Sufletul merge în jos. Din țărână a fost luat omul și în țărână se va reîntoarce.
Șeolul este locul în care merg atât oamenii buni, cât și cei răi. Acest fapt poate fi văzut din următoarele texte:
„... Nu, fiul meu nu va merge cu voi, fiindcă fratele vostru a murit și doar el îmi mai rămâne. Și de-o fi să dea o slăbiciune peste el pe drumul pe care îl aveți de făcut, o să-mi pogorâți bătrânețile, îndurerate, în Sălașul Morților” (Septuaginta, vol. 1, Colegiul Noua Europă, Editura Polirom, pagina 152, Iași 2004, redând o parte din textul din Geneza 42: 38.)
„Aruncați să fie păcătoși în locuința morților, toate neamurile care uită pe Dumnezeu”
(Idem, pagina 58, redând o parte din textul din Psalmii 9: 18)
Speranța oamenilor fără prihană va fi în planul lui Dumnezeu de răscumpărare. Cel drept, ajunge și el în locuința morților, dar poate ieși de acolo prin răscumpărarea pe care Dumnezeu o aduce prin Mesia. Cu toate că ceea ce apărea în fața lui Iov era doar mormântul (Iov 17: 13), el vede mai departe de acesta (Iov 19: 25) prin promisiunea făcută de Dumnezeu.
Pentru că locuința morților este partea fiecărui om care a trăit pe pământ, fie bun, fie rău, în concepția biblică a unui Dumnezeu drept, nu putem spune că ea este reprezentată de Iadul despre care am auzit atâtea vorbindu-se. Nu se poate ca acolo să fie și cel bun și cel rău, ar semăna prea mult cu hadesul grecesc. Pentru evrei locuința morților nu era locul unde cei răi sunt pedepsiți sau unde cei buni sunt răsplătiți, ci era locul unde atât unii cât și ceilalți aveau să meargă la încetarea existenței, nu într-o stare conștientă, ci ca într-un somn.
|