View Single Post
  #1497  
Vechi 25.10.2009, 07:22:33
tricesimusseptimus tricesimusseptimus is offline
Banned
 
Data înregistrării: 15.10.2009
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 608
Implicit Gândirea ebraică asupra morții

Persistă confuzia între felul cum prezintă Biblia problema și felul cum înțeleg bisericile istorice problema morții și a sufletului. Să ne oprim puțin la felul în care gândirea ebraică percepea moartea omului și ce se întâmpla după moartea acestuia. Micro-analiza va fi făcută în așa fel încât să se permită oferirea unui răspuns la întrebarea principală pe care o ridică acest topic: are omul o entitate care după moartea lui trăiește conștient și veșnic?

Să vedem care este modul în care evreii priveau moartea, viața fiind aceea care le-a fost dăruită de singurul Dumnezeu. „The Jewish Encyclopedia” sugerează câteva vederi cu privire la moarte, destul de diferite în esență unele de altele, dar având un punct comun – păcatul. Conform vederii evreilor, păcatul este cel care a făcut posibilă moartea oamenilor și pentru a înțelege moartea și modul în care ea a fost văzută de evreii consacrați lui Dumnezeu trebuie să mergem pentru început la raportul Creației. Am observat că omul a fost modelat de Dumnezeu din țărâna pământului, i s-a suflat în nări suflarea de viață și omul a devenit astfel un suflet viu. După ce a fost creată prima pereche, ea a fost așezată în grădina Edenului. Acolo, în mijlocul ei, spune Moise, se afla pomul vieții. Dar, în grădină, se afla și pomul cunoștinței binelui și răului. Pomul prin „care se poate cunoaște binele și răul” era interzis consumului. Mâncarea din acest pom urma să fie considerată neascultare de către Dumnezeu, iar dacă cei doi aveau să consume din el, le spune Dumnezeu, în ziua în care ar fi mâncat din pom „de moarte veți muri” . Astfel, scopul pomului prin care se putea cunoaște binele și răul era acela de a dovedi credincioșia celor doi față de Dumnezeu. Dar care era scopul pomului vieții? Înțelegem răspunsul la această întrebare doar după ce citim ispitirea celor doi relatată în cartea Genezei. Aflăm astfel că după izgonirea celor doi din grădina Edenului, ca urmare a intrării în păcat, Dumnezeu pune niște heruvimi la poarta grădinii pentru a păzi drumul care duce la pomul vieții , pentru ca omul să nu mănânce din pom și să trăiască. Adam și Eva nu au murit în ziua în care au călcat porunca lui Dumnezeu (de ce nu? Este o altă problemă care nu poate fi tratată aici, ar însemna să deschidem un nou topic), dar nemaiavând acces la pomul vieții moartea urma să devină pentru ei o realitate viitoare. Scripturile ebraice ne spun foarte lămurit faptul că primul care a mințit în privința nemuriri omului este Satana. „Nu veți muri de moarte” (Facerea 3,4 în traducerea literară a Septuagintei) au fost cuvintele pe care Satana le-a spus Evei în grădină. Dacă cei doi nu ar fi deschis poarta și nu ar fi acceptat să asculte mai degrabă de Satana decât de Dumnezeu, astăzi nu s-ar mai fi pus problema nemuriri sufletului în felul acesta, pentru că omul primise în dar nemurirea pe care o putea păstra numai cu condiția ascultării. "Nu veți muri" e șoapta care se rostește de-a lungul veacurilor și puțini sunt cei care nu o cred. Asta explică îndârjirea cu care se încearcă apărarea nemuririi sufletului pe aici.

Cât de diferită pare vederea morții în perspectiva celor două popoare. Dacă pentru greci moartea era privită ca o bucurie a eliberării sufletului din închisoarea trupului, pentru evrei moartea era ceva negativ, fiind consecința despărțirii prin păcat, de Cel care era sursa vieții.
În gândirea ebraică veche, viața și moartea erau în strânsă legătură cu Yahve. Aceste două aspecte aveau o însemnătate religioasă deosebită. Viața era darul pe care Dumnezeu îl oferise ființelor create, moartea era consecința care urma să fie adusă de neascultarea poruncilor lui Dumnezeu. Nu este astfel de mirat faptul că grecii, popor care nu avea cunoștința lui Dumnezeu privea moartea ca pe un aspect pozitiv, iar viața ca pe un impediment pentru suflet. Noi datorăm grecilor multe din concepțiile asupra morții și vieții și desigur și evreii postbiblici, după cum am amintit că spunea „The Jewish Encyclopedia”, au fost influențați de gândirea greacă. O altă lucrare afirmă:

Ideea de nemurire se datorează gândirii grecești, în timp ce speranța în înviere aparține gândirii ebraice” (Dictionnaire Encyclopédique de la Bible, vol. II, p. 557)

Scrierile lui Moise, cunoscute sub numele de Pentateuh, sunt pline de pasaje care vorbesc despre moarte ca despre o completă încetare a existenței. Avertizarea asupra morții a sunat de-a lungul paginilor Scripturilor evreiești, dar odată cu ea, speranța unei vieți fără moarte, a unei vieți în care omul va exista în modul în care l-a creat Dumnezeu este speranța unui popor care a avut privilegiul să fie națiunea care a purtat cunoștința de Dumnezeu. Noi, cei de astăzi, am moștenit această speranță de la ei.