Subiect: Despre Sabat
View Single Post
  #8  
Vechi 24.10.2009, 21:52:33
gugustiucul
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, sau la sâmbete, Coloseni 2:16
Mai intai, semnalez un amanut. Este gresit tradus sambete. Era vorba de sabate (care puteau fi sabate ceremoniale sau sabatul de ziua a saptea- sambata).

Trebuie sa facem diferenta intre legile care erau date pentru a simboliza pe Domnul Iisus Hristos (legea jertfei, legea preotiei, etc) si legile care reflectau caracterul lui Dumnezeu (cele zece porunci). Primele au fost scrise, pe zapis, de Moise si au fost puse langa chivot. Celelalte, au fost scrise de Insusi Dumnezeu, pe piatra si au fost puse in chivot.

In Coloseni 2:14-17 (nu doar 16) se vorbeste despre acele legi, care erau scrise pe zapis, il simbolizau pe Domnul Iisus Hristos, si "au fost pironite pe cruce".

"A STERS ZAPISUL CU PORUNCILE LUI, care statea impotriva noastra si ne era potrivnic, PIRONINDU-L PE CRUCE. A sters domniile si stapanirile, si le-a facut de ocara inaintea lumii, dupa ce a iesit biruitor asupra lor prin cruce. Nimeni dar sa nu va judece cu privire la o mancare sau bautura, sau cu privire la o zi de sarbatoare, cu privirea la o luna noua sau cu privire la o zi de sabat, care sunt umbra lucrurilor viitoare, DAR TRUPUL ESTE A LUI HRISTOS"(Coloseni 2:14-17).

Se vorbeste despre niste porunci scrise pe zapis, si care stateau impotriva noastra. "Luati cartea (ZAPISUL) aceasta a legii, si puneti-o langa chivotul legamantului Domnului, Dumnezeului vostru, ca sa fie acolo MARTORA IMPOTRIVA TA"(Deuteronom 31:26) In acea carte (zapis) erau scrise legi privitoare la sarbatori si ceremonii. Existau sabate ceremoniale (nu se vorbeste despre sabatul zilei a saptea).

Nu se face nici o referire la CELE ZECE PORUNCI, scrise pe piatra si puse in chivot. Acestea nu simbolizau trupul lui Hristos. CELE ZECE PORUNCI, sunt legi vesnice, care reflecta caracterul lui Dumnezeu.

Dvs. vreti sa intrati in conflic chiar si cu invatatura de credinta ortodoxa, care indeamna la pazirea celor 10 Porunci, si din care copiez:

126. Care este porunca a patra?

Porunca a patra este aceasta: "Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti. Lucreaza sase zile si-ti fa in acelea toate treburile tale, iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau; sa nu faci in acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tau, nici asinul tau, nici orice dobitoc al tau, nici strainul care ramane la tine. Ca in sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, marea si toate cele ce sunt intr-insele, iar in ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvantat Domnul ziua a saptea si a sfintit-o" (Ies. 20, 8-11).

127. Ce invata porunca aceasta?

Aceasta porunca invata doua lucruri, si anume: datoria muncii in timpul celor sase zile ale saptamanii si datoria de a sarbatori ziua a saptea, ca zi de odihna, inchinata Domnului.



Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Duminica era sarbatorita ca zi de odihna inca din inceputurile crestinismului si inceputul Bisericii.Duminica este ziua in care a inviat si ziua in care s-a inaltat la cer Mantuitorul Iisus.
Daca ne-ar fi indemnat insusi Domnul Iisus Hristos sa schimbam ziua de odihna, L-am fi crezut. Dar nu a facut-o, desi a mai stat printre noi inca 40 de zile dupa inviere.

Cat despre serbarea duminicii de la inceputurile crestinismului... va contrazice Sfanta Scriptura si chiar scrierile unor istorici ortodocsi:

Arhiereul Calist Botosaneanul, episcop de Arges, in "Istoria bisericeasca" din 1902, pg. 55, declara: "Ziua in care crestinii savarseau cultul lor religios la inceput a fost sambata,