Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Toate neamurile inseamna ceva mai mult decat cateva femei din preajma acelei mame. Si voi ar trebui sa va considerati parte din acele neamuri, in caz ca nu aveti vreo derogare de undeva...
|
Nu avem nici o derogare, o considerăm la rândul nostru fericită, ba mai mult, o sfântă! Asta nu înseamnă în nici un caz să-i atribuim calități soterologice ori s-o numim cu nume blasfemice precum "Preasfântă Născătoare de Dumnezeu" și "Împărăteasa Cerului"!
Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Condor zice asa: "Apoi dispare. Sfantul Luca nu-i mai acorda nici o atentie. La fel fac si Sfintii Apostoli in epistolelel lor."
|
Aceasta este realitatea. Atenția acordată Mariei este cu totul marginală atât în Evanghelii cât mai ales în epistole. Chiar titulatura de "Maica Domnului" apare doar o dată sau de două ori și atunci în cu totul altă conjunctură decât cea de adorație idolatră. Dacă citești Evanghelia, nu poți să nu observi că Iisus punea mult mai mult preț pe rudenia de spirit, decât pe cea trupească. Într-o zi, când El predica înconjurat de mulțime, cineva L-a anunțat public: „Învățătorule, Te caută mama și frații Tăi !". Răspunsul Lui, imediat și implacabil, cu adresă precisă către cei care-L căutau, a fost: „Cine sunt mama Mea și frații Mei?" Și arătând spre discipolii Lui, a continuat: „Iată mama mea și frații mei ! Oricine face voia Tatălui Meu ceresc, acela îmi este frate și soră și mamă!" (Mat. 12:47-50; Marc. 3:31-35; Luca 8:19-21).
Replica lui Iisus era justificată, deoarece Evanghelia ne spune că, în timp ce adversarii lui Iisus tocmai Îl învinuiau de pactul cu diavolul, căzând ei înșiși în păcatul luciferic, de moarte, al insultării Duhului Sfânt, mama și frații Lui Îl căutau „ca să pună mâna pe El, fiindcă ziceau: '
Și-a ieșit din minți!' " (Marc. 3:21-35). Cu alte cuvinte, și ei riscau să ajungă la păcatul de neiertat. Evanghelia folosește orice ocazie de a scoate în evidență tensiunea religioasă dntre Iisus și familie. Ai Lui doreau să Se bucure de o recunoaștere generală a mesianității lui Iisus, motiv pentru care aveau grijă să-I recomande un comportament adecvat (Ioan 2:3-4; 7:3-8).
Când Iisus S-a botezat, nici unul din acești frați, nici chiar propria Lui mamă, nu L-au urmat. La botezul lui Ioan au venit corupții și prostituatele să se pocăiască (Mat. 21:32), au venit chiar și unii cucernici ipocriți, al căror botez a fost amânat până la o adevărată pocăință (Mat. 3:7-12). Dar frații lui Iisus nu au venit. Iosif probabil murise deja, fiindcă din copilăria lui Iisus nu mai este menționat în evanghelii. Însă Maria, o femeie evlavioasă, la cei aproximativ 50 de ani ai ei, nu a venit la botez. Evanghelia ar fi menționat-o, dar ea era absentă.
Iisus Și-a făcut discipoli în primul rând dintre botezații lui Ioan. Și de regulă nu a refuzat pe nimeni care voia să-I fie ucenic. Dar frații lui Iisus (Iacov, Simeon, Iosif, Iuda, cf. Mat. 13:15; Marc. 6:3) nu s-au alăturat celor doisprezece, în ciuda coincidențelor de nume, nici surorile (Mat. 13:56), nici mama Lui n-au fost bucuroase de la început de compania galileencelor care Îl ascultau (Luca 23:49.55). Îți poți imagina să știi că fratele sau fiul tău este Domnul Cerului, că a ieșit în lume spunând și făcând lucruri uimitoare, iar tu să stai cuminte la vatră?
Mama Maria se pare că s-a alăturat celorlalte Marii în ultimele zile ale lucrării Lui, și după ce o aflăm martoră a cruzimilor de pe Calvar, o simțim în Camera de Sus, printre martorii Celui Înviat. De asemenea este menționată cu ocazia Pogorârii Duhului Sfânt, împreună cu rudele lui Iisus. Dar ea nu are un rol proeminent în evanghelii, decât în textele narative ale nașterii și copilăriei lui Iisus. Lângă apostoli este aproape invizibilă, iar când în sfârșit li se alătură, ea nu este mai proeminentă decât celelalte femei. În ce privește prioritatea de a-L vedea pe Cel Înviat, Domnul a dat-o altei Marii: Magdalenei. Apoi s-a arătat celorlalte femei, apoi lui Ioan și lui Petru, apoi pe rând și celorlalți, între care fratelui Său mai mare, Iacov (Luca 24:22; 1Cor. 15:7; Fapte 1:14; Gal. 1:19; 2:9). Iisus a iubit-o în mod sigur pe mama Sa, dar a răsplătit pe cei iubiți pe măsura iubirii lor.
Iisus a dat Mariei ca și celorlalți discipoli, cel mai mare dar, Duhul Sfânt, în ziua Cincizecimii. Gestul acesta arată că ea avea nevoie de Spiritul lui Dumnezeu ca și ceilalți sfinți. Ea nu era acolo ca intermediară pentru ei, ci toți S-au rugat lui Dumnezeu „în numele lui Iisus."
După episodul acesta, Scriptura ne descrie cele mai semnificative fapte ale apostolilor și epistolele în care se întâlnesc o mulțime de nume de bărbați și femei care au slujit lui Dumnezeu în generația aceea. Dar numele maicii Domnului nu este menționat nici printre închinători, nici printre cei care primesc închinare. Comparând vârsta ei cu a lui Iisus, ea trebuie să fi trăit până spre anii 50-60 ai erei creștine. Apostolul Ioan, luându-și în serios rolul de fiu (Ioan 19:26-27), i-a îngrijit bătrânețea și, fără îndoială, Maria a fost sursa unor informații foarte importante din evanghelia lui Ioan și din celelalte evanghelii. Cu toate acestea, Ioan însuși nu menționează nimic în evanghelie care să ne facă s-o considerăm mai mult decât ceea ce era. În epistolele și în Apocalipsa lui nu se găsește nici o referire la mama lui Iisus. Foarte probabil că la data aceea ea nici nu mai era în viață.
Această tăcere nevinovată a Scripturii în ce privește deificarea Mariei este semnificativă pentru cine știe să citească. Dar în secolele în care creștinismul a devenit popular și apoi dominant politic, când gloatele păgâne și elitele lor oportuniste au îmbrățișat noua credință, fără a se dezbăra de apetitul politeist, de nevoia de zei-patroni și de o Mare Mamă (întrucât divinitățile masculine sunt mai severe); modesta galileeancă a fost batjocorită de teologi inconștienți cu titluri și calități la care nici îngerii, nici apostolii nu visaseră, deși ea fusese fericită în rolul de creatură care așteaptă învierea drepților.