View Single Post
Vechi 21.10.2009, 04:18:26
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

[quote=MarinaAlca;174898]Draga Zaharia, eu nu stiu incotro tintesti cu aceasta intrebare, probabil ca vrei sa imi testezi cunostintele in materie de religie ortodoxa

Practica bisericii ortodoxe nu o cunosc la fel de bine ca tine, insa din putina mea educatie religioasa ...

Drept ai raspuns tu dar cu unele adnotari :
1. tocmai despre iertare si implicit despre impacare ,despre aceasta practica ,discutam (sau mai exact faceam )si eu .Pina aici nu este nici o contradictie .
2. am mai scris f. recent intr-un topic ,nu mai stiu la care subiect ,cuvintul sf.ap. Pavel despre folosirea Scripturii (a pasajelor )cum ne vine noua si mai ales a le interpreta dupa propria inspiratie. Nu este suficient ca sa patrundem cuvintul Bibliei ca ea sa fie scrisa intro limba pe care o intelegem.Deci spunea ap. Pavel :,,...nu incercati sa zdrobiti oasele tari ale Scripturii cu dintii vostrii de lapte" chiar daca ni s-ar parea ca totul este clar . Altminteri am putea crede ca intre cuvintul Domnului si canoanele BOR (date tot de El sfintilor alcatuitori)este discordanta, ca nu ne intereseaza canoanele si ca noi nu facem decit cuvintul lui Hristos ,dupa cum il intelegem .
3.ma impresioneaza scrupulozitatea (o gasesc ca f. buna)pe care o ai in pregatirea spovedaniei si a impartasirii cu sf. Taine . Daca asa o ti este bine ...fie tie dupa faptele tale !!!
4. eu nu traiesc in inima mea ura, vrajba sau minie cind arat si critic un frate pt. pacatele sale .Nici cu el nu am nimic deoarece nu el ma deranjeaza ci pacatele si neintelegerile lui .Asta cunosc f. putini desi si eu am mai zis de multe ori prin topicuri : pacatele fratilor le judecam si le combatem ...si mai mult nimic ! Asa ca afirmatia despre vrajba din sufletul fratilor care se cred buni dar sunt mustrati pt. ceva anume ,este doar a ta si nu a mea si eu cred ca ea va tine sufletul impilat atit cit va dori sora /fratele respectiv sau tu daca ai facut asa.Sau vorbind mai strengareste : daca ea isi gaseste de vrajba,este treaba ei ca stie ea de ce !
5. inceputul parerii de rau a unui frate/sora despre lucrul facut gresit este chiar cererea iertarii. Cit de profund sau de superficial este aceasta... este dependent de fiecare si in plus mai greu de sesizat intr-un asemenea mod de comunicare.

Deci ,teoria ca teoria ,stai bine dar cu pututul cred ca un pic mai greu deoarece daca vorbesti asa frumos de iertare pt. ce raspunsurile catre glykys si catre mine in forma aceasta . Cred ca erai datoare dupa frumosul tau cuvint de mai sus , sa procedezi altfel .Sau ai trecut peste iertarea tocmai proferata si ai vrut sa ne pui un pic la punct? Asta este iarasi o treaba numai a ta !

6. nu ti-am pus intrebarea ,legata de iertare ,ca sa ma ,,parfumez" in fata ta ci ca sa te atentionez cum este procedura canoanelor pt. a ne feri de pacatul neiertarii in diferende si spre a-ti fi de folos. Dar pt. ca sti teoria bine si ca sa intelegi in final ce vroiam si nu ca sa ma laud, am sa renunt a mai spune socotind ca de vei fi interesata cu adevarat incepind de astazi vei tot cauta sa afli :cit trebuie sa ceara fratele iertare si la ce moment i-o dai tu.

In rest ,formule de politete crestina nu mai folosim mai ales din dorinta de a nu te impinge in pacatul necredintei sinceritatii !

Last edited by zaharia_2009; 21.10.2009 at 04:27:48.