Ca sa revenim la tema acestui topic fiindca ne-am abatut discutand despre lucruri inaccesibile noua ca oameni(lumea angelica) din care motiv apar pareri si pareri(mai mult sau mai putin adevarate sau logice),sa continuam discutia despre suflet.O discutie de suflet si la propriu si la figurat :).Vad ca ai mai adus in prim plan alte comentarii.As aprecia ca in loc de copy\paste ai gandi singur pe baza Scripturii(e bun si copy\paste-ul mai ales cand copiem din Biblie).Eu unul nu am spus ca trupul este o inchisoare pentru suflet si din punct de vedere intelectual n-am nici o treaba cu filosofia greceasca.Nu stiu cum sa fiu influentat de ea daca nu am studiat-o detaliat.Ai spus ca din punct de vedere psihic "Modul nostru de gândire este structurat practic pe tiparele lăsate de Aristotel, Platon, Socrate și alții" greci adica.Si de ce sa nu fie influentat si de Kant,Hegel sau altii asemenea?Este adevarat ca la baza civilizatiei europene a stat cultura greco-romana,dar si crestinismul.Crestinismul s-a pastrat si se va pastra pana la venirea Mantuitorului,dar civilizatia europeana s-a dezvoltat,intre timp a avut loc Renasterea,Reforma,Umanismul si alte curent de gandire.Nu se mai poate spune despre o influenta exclusiva greceasca.Asa cum intelegeau evreii sufletul asa il intelegem si noi.Spre exemplu prin suflet putem intelege locul emotiilor noastre(nu mai trebuie sa amintesc toate expresiile in care apare cuvantul suflet,daca esti curios doar in dex vei gasi o sumedenie).Exista totusi un sens al cuvantului suflet mai deosebit,sens la care ne referim cei care sustinem ca sufletul continua sa mai existe si dupa moarte,adica ceva mai important decat trupul nostru,ceva ce dainuie chiar daca trupul este mort.Despre acest sens vorbeste printre altele si Biblia(Nu mai amintesc pasajele ca ma doare gura de cate ori le-am amintit :).Ai spus ca sa te citez:
"Credința fundamentală a evreilor că Dumnezeu este Creatorul nostru, că lumea și oamenii sunt creația Lui, că omul a fost creat pentru a fi un suflet viu"-desi poate vei parea surprins si eu cred la fel.
"Pentru evrei Dumnezeu nu era doar o ființă supremă, ci era un Dumnezeu personal care Se descoperea omului, Dumnezeul evreilor nu era o ființă abstractă ci una care poate fi înțeleasă, urmată și ascultată. Evrei își legau existența de existența lui Dumnezeu. El a fost cel care i-a creat și El este cel ce le dă viață. Astfel, evreii se înțelegeau pe sine în lumina descoperirilor lui Dumnezeu."-sunt intrutotul de acord cu tine.
Ca ai spus ca filosofia greceasca considera trupul o temnita a sufletului(nu m-am documentat poate ai dreptate),atunci iti spun ca filosofia greceasca nu are dreptate(Mai spui ca sunt influentat de filosofia greceasca?)Trupul este ca o casa pentru suflet,un vas cum ne spune biblia.Nu este nici o temnita,"in duhul "ca sa folosesc expresia biblica se poate merge in locuri inaccesibile trupului,oare cum s-ar putea aceasta daca trupul ar fi o temnita pentru suflet sau pentru duh?Trupul nostru este muritor si vremelnic,la inviere va fi schimbat cu altul nou asa cum spune apostolul Pavel.
In ceea ce priveste cealalta idee pe care tu spui ca este sustinuta de filosofia greceasca si anume ca "lumea materială este o sferă a răului" aici ar trebui sa fie corectata afirmatia si anume :"lumea materiala a devenit o sfera a raului",din pricina evident a pacatului adamic dupa cum si tu ai aratat.Intr-adevar lumea s-a indepartat de Dumnezeu si a devenit rea,ca de ce ne Indeamna Ioan in
"1 Ioan 2:15 Nu iubiți lumea, nici lucrurile din lume. Dacă iubește cineva lumea, dragostea Tatălui nu este în El."?Pentru ca lumea a devenit rea,dar noi trebuie sa fim buni.
N-ar fi deloc rational sa dam vina pe gandirea greceasca antica de aceste lucruri.Gandirea greceasca poate a sintetizat aceste conceptii,nu le-a inventat ea.In ceea ce priveste sufletul nepieritor nu sunt dubii.
As aprecia daca ai gandi rational tu insuti pe baza Scripturii fara sa mai dai un ochi pe nu stiu ce enciclopedie sau copy paste din nu stiu unde.Discutia ar fi mai placuta si mai usor de inteles si cel mai important,mai obiectiva.
P.S.:Mi-ai spus sa am grija pentru ca crearea confuziei este atributul diavolului.Trebuia sa vezi ca a fost o gluma(de felul meu sunt mai distins,mai glumet).Totusi tie daca totul ti-e clar n-ar trebui sa simti ca eu creez "ceata".
|