În prealabil postat de peetor
M-ai intrebat unde am citit despre arhanghelul Gavril in afara de traditia ortodoxa.Arhanghelul Gavril ca si arhanghelul Mihail este amintit de asemenea in Biblie(traditia ii mai mentioneaza pe Rafael si altii,mai ales in cartea lui Enoh considerata carte apocrifa,dar eu discut acum despre ce vorbeste biblia).Biblia nu mentioneaza ca arhanghelul Mihail este mai mare decat arhanghelul sau ingerul Gavril de exemplu,dar in evrei aflam ca Isus este mai presus decat toti ingerii.Uite ca o sa iti aduc cateva pasaje care ar sugera calitatea de arhanghel al ingerului Gavril(numele sau care inseamna "Dumnezeu este puterea mea"apare de 4 ori in Biblie).Intr-adevar,Biblia nu foloseste titlul de arhanghel pentru Gavril(depinde poate de traduceri),asta poate nu are relevanta.Tot pe baza logicii,pe care se bazeaza cei care sustin ca arhanghelul Mihail este Isus(desi asa cum am aratat in fata unor pasaje identificarea lui Isus cu arhanghelul Mihail nu are logica si anume pasajul din Iuda si din Apocalipsa,pentru ca daca este vorba despre o singura persoana atat Iuda cat si Ioan erau mai indreptatiti sa foloseasca numele de Isus) se poate considera ca ingerul Gavril este un alt arhanghel.
Daniel 8:16 Și am auzit un glas de om în mijlocul râului Ulai, care a strigat și a zis: "Gavrile, tâlcuiește-i vedenia aceasta."
Daniel 9:21 pe când vorbeam eu încă în rugăciunea mea, a venit repede în zbor iute, omul Gavril, pe care-l văzusem mai înainte într-o vedenie, și m-a atins în clipa când se aducea jertfa de seară.
Luca 1:19 Drept răspuns, îngerul i-a zis: "Eu sunt Gavril, care stau înaintea lui Dumnezeu; am fost trimis să-ți vorbesc, și să-ți aduc această veste bună.(Faptul ca Gavril sta in fata lui Dumnezeu imi spune destul sa cred ca nu este un inger obisnuit ci o capetenie si cum se numeste capatenia ingerilor?Arhanghel se numeste).
Luca 1:26 În luna a șasea, îngerul Gavril a fost trimis de Dumnezeu într-o cetate din Galilea, numită Nazaret,
De asemenea ca ii mentioneaza numele alaturi de cel al arhanghelului Mihail imi este de ajuns sa cred ca acestia sunt arhangheli.In afara de biblie nu mai gasim nume de ingeri decat acestea 2.Traditia ii mai mentioneaza pe arhanghelii Rafail,pe Arhanghelul Jophiel, Metatron,pe Samuel,pe Uriel sau pe Zadkiel.Eu nu ii pun in discutie pe acestia intrucat cartile canonice le mentioneaza mai putin(ca sa fiu obiectiv trebuie sa spun ca nu ii mentioneaza deloc).Insa biblia este clara in ceea ce priveste Arhanghelul Mihail si se poate deduce titlul de arhanghel al ingerului Gabriel.
In lumea teologica exista ipoteza ca si Lucifer sa fi fost un arhanghel,mi-as prinde cu totul urechile daca as incerca o analiza a lumii angelice.(:))Si se sustine ca suport un verset din Apocalipsa:
Apocalipsa 12:9 Și balaurul cel mare, șarpele cel vechi, numit Diavolul și Satana, acela care înșeală întreaga lume, a fost aruncat pe pământ; și împreună cu el au fost aruncați și îngerii lui.
Deci prin "ingerii lui" unii inteleg ca a fost o capetenie a ingerilor.Aici lucrurile sunt foarte ambigue.Eu nu sustin ca este adevarat,este o parere ,este foarte greu sa vorbim despre ceea ce nu stim.:)
Cert este ca Biblia nu sustine ca Arhanghelul Mihail este mai presus decat toti ingerii(sau decat Gavril),daca ma poti contrazice in acest sens astept versete edificatorii.
|