Acest topic este un semn de dragoste fata de aproapele
... caci se inscrie, conf. Pr. Arsenie Boca, printre faptele milosteniei sufletesti: a invata pe cel nestiutor. (din "Lupta duhovniceasca cu lumea, trupul si diavolul, pg.70)
Curatenia sufleteasca si ortografia nu se exclud una pe alta; pot convietui f bine.
In cazul de mai sus, Tutea ii arata intr-un mod f plastic celui automultumit de acumularile sale intelectuale, dar lipsit de credinta, ca legatura cu Dumnezeu este absolut necesara oricarui individ pentru a se ridica la nivel de om.
In relatiile interumane insa, e nevoie de o oarecare cultura, pentru a nu decade in ochii semenilor, iar cea mai simpla forma de cultura, cat si dovada de respect fata de sine, este scrierea corecta.
O greseala pe care am remercat-o f des: a-ti fost; a-ti facut...
Corect este ati fost, ati facut, caci "ati" este forma la prezent a verbului "a avea" la persoana a 2. plural; deci : eu am/ tu ai/ el,ea a/ noi am/voi ati fost;ei au fost
-ti este forma neaccentuata a pronumelui personal, care la dativ persoana 2. singular are trei forme: tie, iti, -ti
Tie iti dau; sa-ti dau tie.
Deci, cand -ti poate fi inlocuit cu tie, se scrie cu liniuta; altfel este verb la persoana a doua plural (voi) si se scrie intr-un cuvant.
|