View Single Post
Vechi 19.10.2009, 21:55:06
Bastet's Avatar
Bastet Bastet is offline
Member

Data înregistrării: 17.10.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de eugenb Vezi mesajul
Da, oricine poate fi “bun moral” iniferent daca are o Religie in care crede sau este … “ateu”.
Interesantă poziție, în sensul că nu prea mă așteptam să o aud. Mulți oameni (ortodocși) cu care am încercat să vorbesc admiteau că pot fi oameni morali indiferent de credință (sau de faptul dacă o aveau sau nu); cu toate acestea, fraza se continua după o mică șovăială cu un „dar”.

Citat:
Cred ca vedeti totul simplist si credinta dumneavoastra "scartiie" ... Nu ati intelesul "credintei ortodoxe" si mai aveti mult pana veti reusi sa faceti acest lucru.
Nu scîrțîie, Eugen. Nu există. În schimb încerc să înțeleg ce îl justifică pe fiecare să creadă în religia sa și ce impact are acest lucru asupra felului în care privește lumea și restul oamenilor.

Și mai încerc să nu fac generalizări pripite, e... incorect.

Citat:
Greseli au fost facute de cei care se credeau "credinciosi" (vezi aceasta "Inchizetie", care era de fapt "partea politica" a unei Religii care se departase de CREDINTA data de Iisus Hristos. O adevarata Religie crestina nu poate sa duca la moarte pe cei care (constient sau nu) ar gresi fata de Iisus Hristos (respectiv Sfanta Treime). Este un "non-sens" sa sustii acest fapt.

V-ati pus intrebarea de ce pe teritoriul Romaniei nu s-a exercita influienta celor care credeau in "Inchizitie" ? Eu cred ca raspunsul este simplu. Stramosii erau mai crediciosi (decat cei care “credeau” in Inchizitie) de fapt in “aparatul represiv” pe care-l exprimau, decat CREDINTA lor in Iisus Hristos, care veneau din ... "afara" tarii si care doreau sa introduca "autoritatea" unei alte Biserici. "Biserica sora”, dar mult mai mai ... "materialista" decat cea "ortodoxa".
Nu a ajuns pînă la noi Inchiziția pentru că deja se separaseră cele două biserici și pentru că, teritorial, eram mult mai departe. Totuși a spune că aceste lucruri s-au răsfrînt doar asupra celor care se îndepărtaseră de credința dată de Iisus mi se pare forțat. O groază de oameni nevinovați au murit din cauza unei instituții. (Da, mă refer la catolici aici.)

Citat:
Asa ca referirea la "ura" dintre religii se refera (numai) doar la "avantajele materiale" pe care le-au adus Religia respectiva (Catolica). Tot ce se discuta pe acest topic a celor care sustin aceasta motivatie, este numai "apa de ploaie" (dupa mine, evident).

Sa spui "ura pentru alte credinte" fara sa faci referire la "baza materiala" care sta de fapt la ADEVARUL care a generat aceasta tema, inseamna sa negi din start motivul principal : "adica BANUL", care sustine aceasta discutie. Verificati, si-n "Sfanta Scriptura", si o sa vedeti ca toata discutia aceasta pe care o aveti acum, respectiv la datele pe care le aduceti ca ajutor, "se invartesc" pe langa cauza principala care este BANUL, si nu discutia "spirituala" care ar trebui sa fie discutia noastra.
S-a pus punctul pe „i”. Totuși, revin cu rîca mea veche: dintre creștini, doar 1/10 e ortodox. Restul sînt variante provenite din catolicism. Una peste alta, creștinismul stă foarte prost din cauza fărîmițării și a diferențelor interne, iar faptul că în lume 4/12 sînt creștini și doar 3/12 sînt musulmani devine irelevant. (Nu există unitate în creștinism.)

Citat:
Cel putin aceasta este parerea mea de pana acum, asa ca nu este ceva "obligatoriu" si pentru ceilalti, binenteles. Doar noi acum facem "schimb de impresii" si pana la urma din "greseli" invatam fiecare (deci si eu) !
Mulțumesc pentru schimbul de ideii!
Reply With Quote