sângele și sufletul
Vreau să vă arăt câteva versete biblice foarte surprinzătoare pentru gândirea voastră modelată de filosofia grecească. Aceste versete sunt:
„Căci sufletul oricărui trup este sângele lui, și Eu vi l-am dăruit vouă pe altar ca să faceți împăcare pentru sufletele voastre; căci sângele lui este în locul sufletului pentru care se face împăcarea... Pentru că viața oricărui trup este sângele lui și am spus fiilor lui Israel: ‘Să nu mâncați sângele nici unui trup, căci sufletul oricărui trup este sângele lui.’” (Levitic 17,11.14 - Septuaginta, vol. 1, Colegiul Noua Europă, Editura Polirom, pagina 377-378)
Aceste cuvinte o să vă intrige dacă considerați sufletul ca o entitate separată. Pentru scriitorul Leviticului, Moise, sufletul și sângele sunt identice. Se poate spune că nu este vorba despre suflet, ci despre viață, dar trebuie să ținem cont de faptul că totuși este folosit cuvântul „nephesh” și nu unul dedicat pentru viață, de exemplu substantivul „chay”. Desigur, neavând alte explicații este destul de dificil să înțelegem în totalitate exact care era gândirea iudaică în acest punct, dar putem presupune că sufletul este sângele, pe baza faptului că vitalitatea vieții stă în sânge. Indiferent cum am privi acest aspect un lucru este cert; sufletul nu este în gândirea evreilor o entitate care poate trăi separat de trup, gândind, acționând, etc.
|