View Single Post
Vechi 19.10.2009, 10:59:18
ghemis ghemis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.06.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Ghemis, nu poti judeca lucrurile dupa Vechiul Testament. Erau alte timpuri, alta epoca din istoria mantuirii, cand Dumnezeu a facut si niste semne de acest fel, insa punctuale, nu generale, si le-a dat profetilor interpretarea lor.
Insa dupa venirea lui Hristos, am intrat in alta etapa.

De altfel deja in VT se spune ca Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului, ci sa se mantuiasca si sa fie viu.
Si tot in VT, cum spuneam mai sus, Dumnezeu ii cearta pe prietenii lui Iov pentru ca dau interpretari prea simpliste sensului suferintei. Tot acolo se vorveste despre suferinta dreptului.

Dupa venirea lui Hristos, de cand El s-a alaturat pe cruce omenirii care sufera, suferinta si moartea au capatat alta valoare, ele sunt mai mult ca inainte cai spre inviere.

Este vorba de altfel in VT si despre o conceptie a omului din vremea respectiva, care a fost depasita - aceea a unui Dumnezeu mai degraba drept decat milostiv, mai degraba 'gelos' decat bun. Era, repet, o eapa, o treapta pedagogica de intelegere a lui Dumnezeu. Am trecut la alta de mulkt, insa multi nu isi dau seama. Cred ca si in Biserica ortodoxa exista o captivitate babilonica a Vechiului testament, ca sa zic asa - care se vede in astfel de conceptii, si in conceptii legaliste, rigoriste despre poruncile lui Dumnezeu - dar asta este alt subiect.

Cum iti explici ca tocmai cei mai buni sufera mai mult? Cum iti explici suferintele a milioane de copii, daca Dumnezeu ar trimite relele ca 'pedeapsa'?
Da,era o treapta pedagogica de intelegere a lui Dumnezeu.Acum spune-mi ce vezi tu in jurul tau in zilele noastre?Cate faradelegi nu sunt?Avorturi,adultere,impreunari impotriva firii,violuri,crime,sclavie,lipsa de bunatate, de blandete,de iubire,de smerenie?Este timpul sa lucreze Dumnezeu asa cum stie EL,chiar si cu pedagogia VT,doar se va intoarce omul la pocainta si va scapa de chinurile vesnice ale iadului.Eu nu cred ca Dumnezeu doarme,mai ales in aceste vremuri(care sunt tot mai aproape de sfarsit)cand omul nu mai are nici o putere,este scarbit si secatuit de tot cei bun din cauza atator faradelegi.Dumnezeu vrea ca tot omul sa ajunga la cunostinta adevarului sa se intoarca si sa fie viu.Dumnezeu trebuie sa faca ceva in acest sens ca sa-l trezeasca pe om,si o face pentru ca-l iubeste si-l vrea in imparatia lui.Care parinte ce-si iubeste copilul nu-i aplica o "corectie"atunci cand greseste?Tocmai pentru ca-si iubeste copilul si-i vrea binele ii aplica "corectia",pedeapsa.

Dupa sf.parinti,suferinta si bolile trupesti sunt ca o mana cereasca pentru oameni.Pe cel mandru il smereste iar pe desfranat il potoleste.Suferinta este modul prin care omul(crestinul) se afla intr-o permanenta legatura cu Dumnezeu prin rugaciune.Nu degeaba se spune ca Dumnezeu pe cine iubeste il pedepseste.Tocmai din acest motiv,sa nu se piarda in placerile lumesti,sa nu cada in capcanele vrajmasului, si sa mentina contactul cu EL mereu.Nu stii cum e omul nostru/? cand da de bine uita de Dumnezeu numai cand ajunge in necaz si-aduce aminte de EL.
Asa i-mi explic ca cei mai buni sufera mereu,pentru ca-i iubeste Dumnezeu.Pentru atei pare un paradox aceasta "corectie ", dar pentru noi crestini stim ca este pedagogia(iubirea) lui Dumnezeu pentru pacatele noastre si ne vrea indreptati ca sa beneficiem de Imparatia Cerurilor.
Reply With Quote