Imi fac tot felul de ganduri, caci incerc sa inteleg aceasta familie, necesitatile pe care le are, lipsurile pe care le sufera si posibilitatile existente de a li se imbunatati situatia.
Lipsa aproape totala a unui sistem social il lasa pe om fara orice ajutor, caci sistem social nu inseamna doar o suma de bani, ci si sprijin. Vad ca cu greu se gasesc si niste rude care sa ajute un om aflat la ananghie.
Inteleg ca nu exista activitati de timp liber, nu se mai face sport la cluburi, nu se mai picteaza si nu se mai canta. Si atunci ce sa faca acesti copii, care nu au jucarii, nu au teme de facut - pentru ca nu se ocupa de asa ceva, nefiind supravegheati si nefiind convinsi ca este necesar - nu au interese ca orice om, caci nu au aflat ca exista si preocupari care sa ii bucure. Este asa de trísta situatia acestor copii...
In curand acesti copii nu vor mai fi copii, ci adolescenti. Fata cea mare, Georgiana este adolescenta la cei 16 ani ai ei, dar isi petrece timpul la fel ca si cel de 4 ani, sau cel de 9 ani; nici o diferenta. In casa nu am vazut o carte, un ziar. Ma intreb cat de bine stiu sa citeasca, sa socoteasca. Cu cat ma gandesc la ei, cu atat se nasc alte semne de intrebare.
Da, ai dreptate, Lapetitemoc, nu prea are cine sa se ocupe de ei, din cadrele specializate.
Problema e, ca pe fond de aproape "tabula rasa" oricine ii poate atrage in actiuni , de a caror gravitate ei nu sunt si nu pot fi constienti - aceasta perspectiva ma ingrozeste - caci nimeni nu i-a invatat nimic. Atunci ce sa le cerem? Ce sa asteptam de la ei pe viitor, daca noi toti ne spargem capetele in cautare de solutii si sfarsim prin a da din umeri, neputinciosi.
Problemele acestei familii nu sunt doar sobele neterminate si frigul, care ameninta tot mai mult prin efectul lui dezumanizant. Problemele sunt si de igiena, de educatie, intr-un cuvant de cei 7 ani de acasa, pe care ei , saracii de ei, nu ii au.
Oare chiar atat de oarba si surda a ajuns societatea romaneasca? Oare nu mai sunt oameni, ca alta data, care inca mai pot face un gest dezinteresat in folosul celui mai slab?
Sunt sigura ca mai exista, ca raritati; dar si ei trebuie gasiti, acoperiti fiind de propriile lor probleme.
|