View Single Post
Vechi 16.10.2009, 11:25:49
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Sunt f. surprins de parerile care se posteaza. Cu o gindire absolut lumeasca se incearca intelegerea unor lucruri duhovnicesti. Mai toti se fring de interesul si de grija preotului si a preotesei incercind sa-i judece dupa standarde lumesti . Ce are aface stinga cu dreapta, dar uleiul cu apa ? Nu este clar ca viata unui ortodox si cu atit mai mult a unui preot si preoteasa este jertfa; nu este viata curenta, nu este amestec de infuzie lumeasca in pretentii duhovnicesti.
De aceea sora care a deschis topicul ca si toti ceilalti si celelalte care direct sau indirect afirma ca mor de dorul lui Hristos , au asemenea idei ,asemenea neintelegeri sau neclaritati, asemenea comportament si atitudini, asemenea viata si vietuire...pt. ca ei nu vor in realitate sa ,,...sa se lepede de sine sa-si ia crucea si sa-i urmeze lui Hristos" Ei vor asa, un amalgam de duhovnicie cu lume, de libertate cu piosenie falsa, de ,,bun samaritean" si de caritate lumeasca. Acest strigat rasvratit si disimulat impotriva lui D.zeu reprezentat de opozitia voluntara,constienta,la trairea profund duhovniceasca este mascat de afectul iubitor chipurile si postat ca realitate obiectiva. Atita timp cit un crestin vrea pe Hristos si biserica sa dar nu voieste sa se rupa de slujirea satanica (in diferite grade si robii)reprezentata de ,,parfumurile" si ,,binefacerile" uzuale ale acestei lumi nu face nimic. Stim clar lucrul acesta din multele interventii a lui Hristos insusi, una fiind : ,,...faceti mai intii toate cele ale lui Dzeu si cautati dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua" si ,, ...fiti dara sfinti precum Tatal vostru din ceruri sfint este "
Revenind, numai cei care nu s-au lepadat de lumea aceasta ci din contra se alinta si se ingina cu ea, poate pune asemenea intrebari sau raspunsuri despre ce este si ce vrea sa fie o preoteasa. A fi preoteasa este cel putin la fel de greu ca si a fi preot,pt. ca inafara de putinul serviciu de 8-10 ore /zi ea are serviciul lui D.zeu alaturi de preotul sau linga care a consimtit benevol sa stea . Am vazut numeroase preotese moderne (bine insotite cu preoti moderni)care chipurile erau femei culte si emancipate (profesoare de religie sau alte discipline, medici, arhitecte, juristi)dar care nu aveau multa legatura cu biserica deoarece emanciparea lor le ducea pe la mare cica sa faca un pic de plaja nevinovate, aderau la organizatii oculte antistatale chipurile pt. a face bine si a activa in tot felul de ONG-uri mascate,care-si cumparau doctorate pe la Chisinau pt. ca era mai lesne ,care faceau politica in partide tradatoare de tara pt. ca considera politica pe masura lor s.a.m.d.Cind erau apostrofate ca zadarnicesc sau ca intineaza jertfa la care s-au obligat raspundeau : ,,ce am eu cu preotia lui ? eu nu sunt preot, eu am alt statut" !D.zeu nu voieste sa fim culti mustind de cultura(nu este rau daca este si asa,dar nu asta in primul rind) ci sa fim traitori adevarati in Hristos, nu voieste sa fim oameni completi: sa muncim, sa glumim, sa zimbim si sa nu fim posomoriti,sa ne fardam un pic, sa umblam un pic mai ,,sic" imbracati,sa ne parfumam ,,ales", sa mergem un pic pe la petreceri, sa ne emancipam un pic... nu , nu asta voieste ci sa traim cu adevarat in Hristos, sa nu avem partasie cu lumea aceasta al carei stapin este satan, sa ne rugam cu adevarat lui asa incit atunci cind cadem in rugaciune,pai sa cadem pina curge apa din grinda si nu citind Psaltirea din gura fiind bucurosi ca am ajuns si noi la asemenea ,,nivel", traire vrea Hristos si nu ratiune sau ,,incercari" si intentii bune. Ne spun sf. parinti ca iadul este plin de oameni care toata viata au fost macinati de intentii bune ...si doar atit !

Nu este o stare generala ceea ce am descris dar este din ce in ce intro masura mai mare.Iar ele traiesc confortabil in mediul prezent pt. ca nu mai are cine sa le atentioneze pt. ca noi insine traim si gindim departe de adevarata duhovnicie mintindu-ne ca de, tinem un echilibru intre zeitate si lume pt. ca nu suntem absurzi, prosti, needucati ,habotnici . Situatia se aseamana deosebit de bine cu cea la care Hristos a spus : ,,...orb pe orb conducind cad impreuna in prapastie "!
Fiti dara atenti la duhovnicii pe care vi alegeti sau care va ,,atrag" asa cum ati fost atenti la profesorii copiilor vostrii si la toti care se ocupau de instruirea voastra, la mincarea pe care o consumati, la medicamentele pe care le luati , la aerul pe care il respirati ,la legea circulatiei si la toate legile din societate s.a.m.d. Nu orice barbat imbracat in negru si ,,nevasta" lui ,cu barba si eventual plete este si ceea ce parintii ne-au spus ca se cheama ,,preotii lui D.zeu " ; asa cum exista medici prosti, profesori, juristi, artisti, muncitori, tarani ,etc, etc, tot asa exista si preoti si preotese straine de duhul lui D.zeu considerind preotia ,,meserie". Adica ei insisi se pun in rind cu meseriasii: cismarii, croitorii, timplarii, lacatusii, zidarii etc,etc,. Cred ca de surogate nu are nevoie lumea !

Last edited by zaharia_2009; 16.10.2009 at 13:02:46.
Reply With Quote