Citat:
În prealabil postat de glykys
Eu am invatat la orele de religie din generala niste notiuni pe care nu le stiam din familie... In liceu insa... no comment. Nu oricine ar trebui sa fie prof de religie. Este foarte importanta acea ora de religie, te ajuta, iti da niste repere pe care decizi daca sa le pui in practica sau nu.
|
Doamne-ajuta!
Glykis, religia nu trebuie sa fie eliminata din programa de liceu pentru ca sunt unitati de invatamant in care ora de religie nu se bucura de grija unor dascali de mare anvergura. Eu vad in ora de religie un excelent exercitiu de cunoastere cu fabuloase posibilitati de dezbatere. Pentru un adolescent orele de religie, istorie si filozofie sunt cele care remobilizeaza fascinatia imaginatiei si emotia dezmarginirii sufletului.
E adevarat ca sunt persoane care doresc ca viitoarele generatii sa fie atat de specializate incat orizontul individual sa nu razbata dincolo de birou si televizor. Se chinuie sa raspandeasca imaginea falsa ca religia se opune stiintei si ingradeste libertatea individuala. Si, sprijinindu-se pe aceste minciuni, forteaza demersuri satanice. Se zbat sa obtureaza dreptul la cunoastere, sa ridice ziduri legislative si, culmea perfidiei, spun ca vor generatii "open mind". Cum sa fii "open mind" cand iti interzic, chiar in perioada de formare, accesul la cunoastere sistematica?
Si, acesti "oameni" mai stiu un lucru: un crestin care aduna in firea sa, in devalmasie, bune si rele poate fi un excelent vector de sustinere a curentelor anticrestine. De aceea, se folosesc de orice posibilitate de a impiedica aprofundarea informatiei din religie.
Ceea ce insa, ii deranjeaza cel mai tare, este faptul ca religia creaza individului un sistem de referinta fundamentat pe valori incontestabile. Azi, cand invatam tehnici de manipulare, cand "a vinde" este o arta si "a minti" sau "a ucide" este "politicaly corect", un popor cu caractere solid racordate la valorile crestine este un obstacol.
Eu am nadejde ca, in ciuda refluxului de rau care vine peste noi, tinerii nostri vor fi liberi sa-si implineasca firea
in cunostinta de cauza.
Doamne-ajuta!