Citat:
Īn prealabil postat de The_Fallen
Aceasta intrebarea se tot repeta.De ce nu raspunde nimeni la ea?Un teolog, sau un crestin practicant.Daca Dumnezeu este atotputernic si bun de ce a dat oamenilor posibilitatea de a cadea atat de jos?Ce sens are?
|
Ceata de ingeri razvratiti condusa de Lucifer a fost izgonita pentru un singur gand de mandrie. Adam, desi era atat de fericit in Rai, a ales sa nu faca ascultare. A gustat din pomul cunoasterii binelui si al raului. Asta a vrut, asta a obtinut.
Ei, bine, sa presupunem ca ne invita la cina un imparat sau o persoana mai de seama. In calitate de gazda, cere invitatilor, sa zicem, sa vina imbracati in tinuta festiva. Daca nu ne conformam, eu cred ca avem sanse sa fim intorsi de la usa. Dumnezeu nu ne cere o anumita tinuta exterioara, ci una interioara.
Un patron ce face daca un angajat nu-l asculta?
Dumnezeu nu a dat posibilitatea de a cadea, ci posibilitatea de alege ce doreste de pe ,,taraba vietii''. De fapt, ca urmare a neascultarii, Adam trebuie sa aleaga acum singur ce e bine si ce rau. Dumnezeu este bun pentru ca ne ofera sansa de a ne pocai, chiar daca am gresit, nu ne pedepseste imediat, desi ar putea sa ne faca tandari cand incalcam legile divine. Trebuie sa pretuim acest aspect si sa nu-I cerem ce nu se cuvine, caci este Imparat Ceresc si , ca orice imparat, dispune de suficiente mijloace sa ne arate ca este puternic. Ne-a aratat Calea, Adevarul si Viata, stabilind niste legi, ca orice Imparat. Daca nu constientizam ca Dumnezeu este un Imparat Ceresc si venim doar cu rugaciuni de cerere, s-ar putea sa ne intoarca spatele.
Iisus S-a rastignit pentru toti pacatosii pentru a le da sansa de a se pocai. Care tata isi da unicul fiu la moarte pentru salvarea altora? Si totusi Dumnezeu a facut aceste minunat gest. Nespusa e BUNATATEA ACEASTA. Astfel, prin jertfa lui Iisus, avem posibilitatea de a ne mantui. Urmand exemplul Mariei Magdalena care si-a schimbat total modul de viata alegand sa traiasca pentru Hristos si sa-L marturiseasca, multi pacatosi s-au transformat cu ajutorul lui Dumnezeu chiar in sfinti, caci au urat cu desavarsire pacatul.
Casele de asigurari sociale ofera ajutor doar cotizantilor. Iar lui Dumnezeu noi ii cerem sa ne ajute asa, gratuit, pentru ca e El bun. Rugaciunile sunt de trei feluri, insa: de lauda, de multumire si de cerere. Noi il sfidam pe Dumnezeu, increzandu-ne doar in inteligenta si uneori in viclenia noastra, iar cand vedem ca nu ne mai tine, incepem cu cereri la Dumnezeu. Si ne miram ca nu ne raspunde imediat!!! Nu constientizam cat de mult l-am ranit pe Dumnezeu prin purtarea anterioara. L-am rastignit cu pacatele noastre, l-am scuipat dispretuindu-i poruncile, l-am hulit prin glumele si vorbirea in desert si acum, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, venim sa-i cerem diverse, ca unui Tata.
Caci cine altcineva este dispus sa ne dea ceva doar pentru ca-l rugam.Nici parintii adoptivi nu se apuca sa-si imparta averea la toti copiii dintr-un leagan, ci-i ofera cele necesare doar celui infiat. Sa ne straduim si noi sa ne castigam mai intai prietenia lui Dumnezeu prin Spovedanie, Sfanta Impartasanie, smerenie, post, rugaciune, milostenie, prin pazirea poruncilor etc.
Printr-o simpla judecata logica vedem ca Dumnezeu nu e roata noastra de rezerva de care ne folosim doar la nevoie, pentru ca apoi s-o aruncam la gunoi. Nu. Dumnezeu este un Imparat Ceresc Care ne-a dat niste legi si ne pretinde sa le respectam. Toate cele a create Dumnezeu fac ascultare de Stapan. E nevoie de un efort pentru a merge pe calea ce duce la mantuire. In fiecare zi, prin fiecare fapta, facem: voia lui Dumnezeu, voia diavolului, voia noastra sau voia aproapelui nostru. Un examen al constiintei ne ajuta sa vedem in ce masura ne putem considera apropiati ai lui Dumnezeu.
Dar chiar de am fi savarsit ceva bun, avem marturia Sfantului Siluan Athonitul pentru a ne smeri: ,,Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui!" Caci nimic placut lui Dumnezeu nu putem face singuri, fara mila Sa.