Condor,vad ca tii cu incapatinare sa iti sustii punctele de vedere desi,acestea scartie din toate incheieturile.Ti-am m-ai spus o data ca eu consider ca Inchisoarea facea parte din locuinta mortilor.Daca n-ar fi asa inseamna ca nu numai in Locuinta mortilor,pleaca cei decedati,ceea ce tu m-ai contrazis in alte comentarii ulterioare.Este parerea mea,tu ti-ai spus-o pe a ta si am respectat-o.Totusi,tu prin prisma teoriei tale ca sufletul nu mai exista dupa moartea trupeasca a omului si ca luand literar versetul din Eclesiastul 9

"Caci, in locuinta mortilor, in care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune",nu ai cum sa explici acest fapt,si anume ca "Isus a predicat duhurilor din Inchisoare".Daca ar fi fost asa cum spui tu,atunci duhurile acelea,din "Inchisoare" ar fi trebuit sa fie cu adevarat "moarte",inexistente,inadmisibil de conceput prezenta lor.Isus insa le predica,ceea ce contrazice clar ceea ce ai inteles tu prin "Caci, in locuinta mortilor, in care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune",nu exista toate acestea,dar asta nu inseamna ca nu exista nimic.Daca ar fi fost asa s-ar fi spus simplu:"In locuinta mortilor nu exista nimic"Ca exista ceva totusi intre moarte si inviere este tocmai acest pasaj.Isus a murit si a fost dus sau S-a dus in "Inchisoare".Deci exista un loc in care sunt dusi dupa moarte,cei care pacatuiesc .Isus nu a pacatuit,dar a luat vina pacatelor noastre asupra Sa,iar Dumnezeu Si-a intors fata de la El.Stim cu toti despre strigatul Mantuitorului pe cruce:"Dumnezeul Meu,Dumnezeul Meu,pentru ce m-ai parasit?".Isus dupa ce a murit nu a plecat la Tatal,in cer,ci in Inchisoare(eu personal cred ca este vorba despre un loc din Locuinta mortilor,dar se prea poate sa ma insel,biblia nu este clara in acest sens).Iar faptul asta ne spune Petru,ca sa nu mai vii tu sau altcineva si sa spuna contrariul.De ce a pogorat Isus in Inchisoare?Pentru ca avea asupra Sa pacatele noastre,iar ceea ce ne indeparteaza de Dumnezeu sunt pacatele noastre.Aceasta a fost exceptie universala.Nu se va mai intampla niciodata ca Isus sa coboare in Inchisoare,deoarece Isus a murit pentru noi o singura data,iar jertfa Sa este de ajuns pentru mantuirea noastra,daca credem in El.Isus a biruit moartea insa si in Apocalipsa ne spune ca a luat cheile Locuintei mortilor(curios lucru ca nu spune ca a luat cheile Inchisorii).
Acum ai venit cu posibilitatea ca Moise ar fi fost inviat.Biblia nu spune nimic clar.Intr-adevar stiu despre acea cearta intre Diavol si arhanghelul Mihail(pacat ca nu mi-ai dat citatul exact).Iti aduc eu versetul exact:Iuda 1:9 "Arhanghelul Mihail, când se împotrivea diavolului și se certa cu el pentru TRUPUL lui Moise, n-a îndrăznit să rostească împotriva lui o judecată de ocară, ci doar a zis: "Domnul să te mustre!"".Iuda spune clar ca s-a certat pentru trupul lui Moise,nu sufletul sau duhulca a fost inviat astea sunt"dupa mintea ta(nu biblic)"ca sa te parafrazez.Si as putea aduce o explicatie cu care ai putea fi sau nu de acord.De ce a ascuns Dumnezeu trupul lui Moise?Eu cred pentru ca evreii sa nu il transforme intr-un semizeu,dupa obiceiul egiptean si sa pacatuiasca astfel inaintea Lui Dumnezeu.Stim ce a fost Moise pentru poporul evreu,si stim cat de repede cadeau evreii in pacat.Doar cateva zile a lipsit Moise si ei au facut un vitel de aur si s-au inchinat lui,si asta cu aprobarea marelui preot Aaron.Se puteau foarte bine ca dupa moartea lui Moise,evreii sa i se inchine trupului acestuia(nu este exclus,daca vedem cat de repede au transformat un vitel de aur in idol).Desigur,sunt speculatii si aici poate sa ma contrazica oricine,asa cum pe tine te poate contrazice cand ai spus ca Moise a fost inviat.Nu avem dovezi biblice,dar nu stiu ce ne intereseaza pe noi aceste lucruri,ce are a face asta cu viata noastra,oare este atat de prioritara incat de asta depinde viata noastra?Si sa mai privim odata la momentul schimbarii la fata.Sunt de acord ca intamplarea nu se compara cu "chemarea"lui Samuel.In Matei 17 constatam ca ucenicii i-au vazut clar pe Moise si Ilie.Dar acum deducem ca Moise si Ilie sunt total diferiti de ce au fost pe pamant din punct de vedere al lucrurilor firesti,daca analizam substratul faptelor.Au trecut sute de ani de cand au plecat de pe pamant,dar sunt in viata(ma refer la Ilie despre care Biblia spune clar ca a fost rapit la cer si nu a cunoscut moartea),si nu imi imaginez sa aiba vulnerabilitatea trupului de pe pamant si nici ca Ilie va muri vreodata.In primul rand nu cred ca pot fi numiti oameni morti sau vii(asa cum tu i-ai clasificat)daca privim denumirea "Om" in sensul pe care noi i-l dam pe pamant.Despre om se tot spune ca este muritor,secatuit de boli,condamnat sa-si obtina painea prin truda.Moise si Ilie au devenit altceva,iar sa vorbim despre fantome asa cum te-ai exprimat nu stiu daca are rost(nu stiu de unde iti vin aceste idei).De aceea si ideea colibelor,asa cum tu ai constatat,este o idee puerila a ucenicilor.Probabil ca si ei au crezut ca Moise si Ilie sunt niste oameni asemeni lor.De aceea nu sunt de acord cu nici una dintre variantele tale si iti aduc o a treia varaianta:
Mantuitorul statea de vorba cu ceea ce si unii dintre noi putem deveni,daca facem voia lui Dumnezeu(desigur ca asta daca vom muri,inainte de inviere,de rasplata tuturor dupa faptele lor).
Oricum,recunosc ca si faptul ca Moise ar fi fost inviat este o idee,care ar putea fi adevarata,dar vad lucrurile din prisma scripturii.
Acum m-ai mai intrebat "de ce,niciunul din cei inviati (inainte de Hristos, in timpul lui Hristos, dupa Hristos), nu a stiut sa spuna nimic despre locul pe unde au fost".(spui ca scriu epistole,dar cum sa nu scriu mai mult,daca imi pui atatea intrebari?).Acum te intreb si eu :de ce Pavel nu a stiut sa ne descrie ce a vazut atunci cand a fost rapit la cer?Sunt lucruri dintr-o alta dimensiune,ca sa spun asa.Nu s-au inventat cuvinte pentru ceea ce este in afara noastra si e greu sa descrii in asa fel incat ceilalti din afara sa intelegem.Nu este specificat in Biblie pentru ca Biblia nu si-a propus sa fie o carte ezoterica,ascunsa,care sa dezvalue nu stiu ce taine din "lumea de dincolo".Biblia nu ne spune mai mult decat este necesar,pentru ca nu este treaba noastra sa stim aceste lucruri.Biblia nu si-a propus sa ne spuna ce sa facem "dincolo",ci ce sa facem acum,pe pamant,pentru ca de ce facem pe pamant depinde vesnicia noastra.Acum se mai stiu si marturii ale celor aflati in moarte clinica,care ni se par stranii si este normal sa fie asa pentru ca este vorba de o lume(ca sa ma exprim asa,pentru ca este impropriu spus lume) diferita de a noastra.
Mi-ai adus cateva citate pentru ca sa iti sustii teoriile,dar unde se vorbeste in toate aceste citate despre suflet?Eu sunt de acord cu toate(desi poate nu te asteptai).Odata cu incheierea vietii noastre,totul s-a terminat,nu se mai poate modifica nimic,ceea ce ai facut ramane pentru eternitate.Acest fapt pot sa il demonstrez chiar cu pilda bogatuluiu nemilostiv.Daca se putea schimba ceva dupa,bogatul in primul rand cerea iertare si ar fi vrut sa se intoarca la Dumnezeu sa fie alaturi de Lazar,dar nu mai este posibil.Pentru cei vii,da si de aceea isi face griji pentru ei.