Dragi forumisti,
Furtul este un pacat, sunt sigur ca sunteti de acord cu mine in aceasta privinta.
Problema care se pune in acest thread este daca utilizarea de programe de calculator fara licenta, sau ascultarea de muzica / vizionarea de filme fara acordul detinatorului drepturilor de autor este sau nu furt.
Justitia spune foarte clar ca da, este furt. Dumneavoastra puteti combate aceasta idee, dar nu cred ca puteti combate ideea care spune ca furtul este pacat.
Cineva mai sus zicea ca nu e asa grav, daca am fi nevoiti sa platim pentru toate softurile n-am mai avea ce sa mancam. Asa spun si aia care-si obtin mancarea prin furt - daca n-am fura, n-am mai avea ce sa punem pe masa.
Ca persoana care a lucrat in industria software, va pot spune ca este o munca la fel de cinstita si de solicitanta ca si altele. Faptul ca nu ai bani nu iti da dreptul sa spargi magazinul alimentar. La fel cum nu-ti da nici dreptul de a descarca si folosi programe fara licenta de pe internet.
Stiti care e cheltuiala minima pentru soft la un calculator? Zero. Vrei sa te informezi, sa pierzi vremea pe net, sa vorbesti cu prietenii, sa vezi pozele din vacanta, sa citesti un mail? Exista programe care fac toate astea si pentru care nu e nevoie sa platesti nici un ban.
Vrei sa te joci, sa vezi un film sau sa asculti muzica? Asta inseamna sa consumi continut muncit de altii si nu ai nici o scuza sa nu platesti. Sa joci un joc nu e un lucru esential, e un moft, o modalitate de a petrece timpul liber. Cand ai chef de o ciocolata te duci la magazin si cumperi, de ce n-ai face la fel pentru un joc, film sau album? In plus, e plin internetul de posturi de radio care baga muzica incontinuu si care platesc pentru muzica respectiva, ca sa o asculte lumea pe degeaba.
Asa ca, dragii mei, distractia costa si e optionala. Treaba serioasa se poate face fara bani, exclusi fiind profesionistii care folosesc softuri complicate si care-si permit licentele la ele. Un grafician bun poate sa-si cumpere Photoshop cu jumatate de salariu.
Ramane problema sistemului de operare, cel mai raspandit fiind Windows. Asta costa bani, insa imi e greu sa cred ca cine are 15-20 de milioane pentru un calculator nu poate sa scoata 3 milioane din buzunar pentru un Windows. Aproape toate laptopurile vin cu Windows inclus in pret, iar calculatoarele mari, de birou, pot fi achizitionate cu o licenta la pret redus. Cand chiar nu sunt bani, folosesti Linux, chiar daca nu e pentru toata lumea. Asa e in viata, confortul costa.
Nu exista scuza pentru pirateria software. Da, multa lume pirateaza, dar argumente nu exista. E un lucru rau si ilegal. Vrei sa piratezi? Treaba ta. Dar sa nu incepi sa crezi ca e ceva normal sau legal, ca nu e.
Last edited by hmiron; 04.10.2009 at 02:24:07.
|