Lasand-ul la o parte putin pe Bacali...sau nu...depinde daca se incadreaza la ce vreau sa spun mai jos... sau nu(!). Nu i-am urmarit evolutia prea in detaliu...desi mi se pare exagerata averea lui pentru a fi obtinuta pe o cale 100% ortodoxa...la fel ca toate marile averi ale lumii proaspete iesite de sub umbrela comunista sau a celei apropiate de portile orientului.
In lumea asta, mai ales la noi la ortodocsi exista foarte multi oameni bogati si extrem de bogati care fac danii. Fie ca asa simt si atat inteleg fie ca da bine....fie ca e datoria de crestin.
Multi dintre acesti oameni bogati si foarte bogati si-au facut averea pe lucruri mai putin legale, mai putin ortodoxe....care intr-o oarecare masura, combinate cu alte lucruri la fel de putin ortodoxe ale altor oameni foarte bogati din societate duc la atmosfera proasta a societatii, la coruptie, la saracie....adica la starea rea a celor carora ei mai apoi le fac danii.
In lumea vestica daniile de genul Becali nu prea exista. Exista statul care are resurse sa ajute, exista societatea care protejeaza omul de rand modest, exista fundatii ale caror finantatori raman in umbra. In Germania si Franta nu iese nici un miliardar sa zica: uite am facut zeci de case, scot bani din buzunar la saraci cand ies din casa....ce om bun sunt eu!
Dar poate prin modul in care isi gestioneaza afacerile, prin modul in care isi protejeaza angajatii si prin modul in care nu fraudeaza statul in care traieste contribuie inmiit mai mult la bunastarea semenilor lui. Semeni care pot fi oricati de pe cuprinsul intregii sale tari si nu numai.
Acum la dumneavoastra alegerea. Care e mai bun crestin si mai milostiv?
Eu optez pentru varianta b.
|