Citat:
Īn prealabil postat de glykys
Daca e un crestin adevarat (acest lucru se intalneste rar), inlocuieste aceste calcule cu poruca iubirii si cu exemplul jertfei. Sunt de acord ca pana a ajunge sa gandesti asa este un drum greu si batatorit, dar pe cine ai prefera daca ai trai, Doamne fereste, o situatie in care o ruda apropiata sau chiat tu insuti ar / ai pati ceva si s-ar gasi cineva care sa ignore aceste calcule evolutioniste si sa o /te salveze? Pe acel om gata sa se jertfeasca sau pe unul care si-ar vedea linistit de treaba lui, avand in vedere ca nici unuia, nici altuia, nu ii poti cere nimic. Cum ai prefera sa fie acel om? Si gandetse-te ca, mai ales, ceea ce vrei / nu vrei sa ti se faca tie, fa/ nu face si altuia!
|
Daca ai timp sa rationezi, ratiunea (care este impregnata mai ales cu meme) iti poate impune fapte care sa nu concorde cu ceea ce inconstientul considera corect.
S-au facut destule experimente care aratau clar acest lucru.
Raspunsul de moment este cel genetic, raspunsul calculat este o amestecatura intre genetic si memetic, indiferent ce credinte avem. Desigur, exista metode (repetitia e una dintre ele) prin care putem schimba proportia.
Eu nu am nimic impotriva sa tinzi sa iti iubesti dusmanul sau aproapele ca pe tine insuti (sa nu uitam ca pentru asta trebuie sa te iubesti si pe tine insuti, ca sa conteze la ceva). Dar sa pretinzi ipocrit ca tu chiar iti iubesti dusmanul si ca poti sa ii acorzi ajutor neconditionat e cale lunga.
"Tit for tat" se numeste cel mai simplu algoritm dupa care functioneaza in natura altruismul, valabil si la om. Ceea ce este peste acest algoritm e o greseala si nu se propaga. Trebuie sa ne intelegem limitarile si sa le exploatam la maxim. Nu vom putea fi niciodata Dumnezeu, deci trebuie sa facem ce putem fara sa pretindem ca vom putea ajunge vreodata Dumnezeu. Nu sintem cazuti, pentru ca nu am fost niciodata Dumnezeu (prin Adam si Eva), deci nu trebuie sa fim rusinati ca sintem asa. Am fost mai rau si vom fi mai bine.
Desigur, pentru cine crede in imaterial, ceea ce am spus eu mai sus e nimic.
p.s. Eu nu am pretentia ca cineva sa se jertfeasca (adica sa fie omorit) pentru mine, asta ar fi ultimul lucru pe care mi l-as dori.