Citat:
În prealabil postat de topcat
Cind nu am vreun argument rational intra in functiune subconstientul (sau defapt inainte de rational), care, pe baza mostenirii evolutioniste tine cont, fara sa ma intrebe, de: ego, copil, familie etc, in ordinea importantei genetice sau memetice. Spun numai: am un feeling ca nu e ok.
Toti cred ca gindim la fel, doar nu sintem de pe planete diferite.
|
Hm... vorbesti, pare-mi-se, despre instinctul conservarii... Si cu toate astea, cum iti explici ca nu toti gandesc la fel, de vreme ce au existat atatia oameni care au preferat sa se sacrifice pentru Dumnezeu? Gandeste-te numai la Constantin Brancoveanul care, daca s-ar fi ghidat dupa "instinctele naturale", nu ar fi preferat nici sa se lase ucis, nici sa permita sa ii fie ucisi fiii, ba chiar s-ar fi ferit sa fie bagat intr-o asemenea conjunctura, in care sa aleaga intre a-si pastra religia sau viata. Si-a invins toate instinctele, in ordine, si instinctul care ii dicta securitatea si bunastarea, si cel care ii dicta pastrarea vietii copiilor, ba chiar si propriul ego! Care vasazica este ceva mai presus de aceste "instincte naturale", pe care eu nu le contest ca ar exista, dar nu le afirm superioritatea.