Subiect: Un sfat
View Single Post
Vechi 21.09.2009, 19:32:13
coralina's Avatar
coralina coralina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Multumesc, Caminaris!

Zaharia, dumneata ai pretentia ca oamenii sa fie ori ortodocsi 100% ori lumesti 100%. Eu cred ca doar 0,0001% din oameni se incadreaza in una din aceste 2 categorii, adica cei foarte sporiti duhovniceste pe de o parte si ateii convinsi de cealalta.
Mesajul dumitale pentru mine mi-a parut reprosul unui invatator catre un copil de 7 ani ca nu citeste indeajuns de cursiv. Calea catre desavarsire nu e nicidecum lina (dar asta o stii deja) iar eu nu fac parte din cei care merg pe ea fara a se poticni. Eu sunt ancorata in lumesc in masura in care apartin unei societati, locuiesc intr-un bloc, interactionez cu oameni de toate rasele / religiile, citesc si literatura si carti religioase, ma uit atat la filme ziditoare de suflet si cat si cele care ma destind sau ma fac sa rad, merg la biserica dar si la teatru, port si fuste si pantaloni, iubesc si incerc sa nu urasc. Asta sunt eu, cu bune si cu rele.
M-a deranjat o afirmatie, si anume aceea privitoare la ortodoxia / neortodoxia mea. Afla, domnule Zaharia (desi vei considera probabil acest mesaj drept unul total neortodox, ba chiar demn de blam), ca dumneata nu esti cu nimic mai ortodox decat mine. E acelasi lucru cu Szabo care e roman sadea desi poarta nume unguresc sau cu negrii nascuti in Olanda care sunt la fel de olandezi precum blonzii purtatori de saboti.
Ca exista "trepte" diferite pe care ne aflam (in interiorul ortodoxiei), asta e alta problema. Insa dumneata imi imputi o atitudine umana (faptul ca nu-mi convine sa duc in spate un lenes) drept lipsa de ortodoxie. Mi se pare exagerat (sa ca nu spun mai mult).