Citat:
Daca omul ar fi fost dominat doar de ratiune, probabil ca nu am mai fi existat.
|
Istoria arata exact opusul. Dupa parerea mea, calatoria omului prin istorie a fost una unde omul a devenit din ce in ce mai rational. Nu stiu de ce vedeti o chestie atat de nasoala in ratiune. Nu inseamna ca daca esti rational nu poti iubi, nu poti simti empatie, etc. Inseamna doar ca esti critic si sceptic referitor la ce e in jurul tau.
De asemenea, mi se pare ca
irationalul a fost cel care, istoric, a creat cele mai multe probleme.
Sarind peste cruciade si procesele vrajitoarelor (evenimente profun irationale), ajungem la al doilea razboi mondial, provocat de Hitler, un om profum irational.
Uita-te la anii '90, in Iugoslavia. Liderii de acolo au profitat de sentimente irationale cuibarite in mintile oamenilor (nationalism, diferente religioasa, diferente istorice total nesemnificative pentru anii '90) si asa a inceput razboiul.
Toate manifestarile gen nationalism extrem, fundamentalism religios, rasism, xenofobie extrema, etc., au o caracteristica in comun: sunt irationale.
Mai mult, progresele stiintei din ultimii 200 de ani (printre care faptul ca nu mai mori de o infectie dentara sau un picior rupt ca pe la 1600), au fost daruite omenirii de oameni de stiinta, care sunt in esenta rationali.
Deci as spune ca daca lumea ar deveni general mai rationala, am trai intr-o lume mai buna, cu totii. Religia nu ar mai putea fi folosita ca atata succes pentru a porni razboaie, de exemplu (vezi Orientul mijlociu).
Te rog sa imi spui si mie cu ce a ajutat "irationalul" omului. In afara faptului ca se pare ca dzeu poate fi perceput doar in afara "rationalului".