Am citit comentariile de aici si am vazut multe contradictii.Unii sunt de parere ca Bisericile protestante nu sunt bune,altii din contra ca ortodoxia are lacunele ei.Eu vreau sa judec rational si cat de obiectiv posibil.Fiecare Biserica are tendinta de a se considera cea mai buna sau chiar unica in masura sa ofere mantuirea.Uitam un amanunt important:nu religia mantuieste pe om,ci credinta.Daca religia ortodoxa ar fi unica care mantuieste,Isus ne-ar fi zis:"Fiti ortodocsi,catolici,penticostali etc."De fapt Isus nu a luat masuri organizatorice cu gandul sa infiinteze un cult,Isus cauta sa vada credinta in oameni,care sa se manifeste apoi prin fapte.Si am vazut mai multe opinii cum ortodoxia tine de traditia romaneasca si nu e bine sa incalcam traditiile.Am studiat istoria si stiu cate ceva despre marile religii.Inainte de ortodoxie,prima religie crestina a fost de fapt religia catolica.De ce au renuntat esticii atunci la traditii si au facut marea schisma din 1054,cand s-au despartit de papa?Evident ,motive s-ar gasi si unul din ele a fost coruptia papala.Asa s-a intamplat si in secolul 16 cand a aparut protestantismul,tot din cauza coruptiei prelatilor ca unul din motive.Totul se datoreaza unor cauze care ce-i drept nu sunt de bun augur pentru religia majoritara.Ortodoxia tine mult la traditii,obiceiuri si ar trebui sa intelegeti mai bine faptele decat celelalte culte.Primii crestini de fapt erau priviti de vechii iudei,cum privesc azi unii pe neoprotestanti.Primii crestini au renuntat la jertfe,foloseau carne de porc(cel putin unii dintre ei,daca ne referim la vedenia binecunoscuta a lui Petru cand aceste taratoare au fost considerate de el spurcate si a fost mustrat de Dumnezeu),apoi sabatul a fost mutat de Constantin cel Mare pare-mi-se,duminica,apoi s-a renuntat la circumscriere(in cazul neevreilor convertiti).Atunci va intreb:cum priveau toate aceste lucruri evreii mozaici,rabinii,cand pentru ei toate aceste lucruri erau sfinte?Nu prea bine cred.Dar asta nu a avut prea multa importanta.Apoi sa ne amintim de intalnirea dintre Isus si Nicodim,cand i-a cerut doar sa se nasca din nou pentru a fi mantuit,nimic mai mult.Treptat prin decurgerea timpului crestinii si-au creat si ei propriile rituri,unele bazate biblic,altele mai putin(pe alte carti etc.).Aceasta este o caracteristica pur umana.nu trebuie sa condamnam prea mult aceasta daca ea vine din partea unor oameni cu adevarat nascuti din nou.Nu iau apararea niciunui cult.Trebuie totusi sa fim drepti si sa nu condamnam fara sa cercetam atent.Oamenii pot fi mantuiti de pretutindeni,in cer poate ne vom mira cand ii vom vedea si pe unii penticostali si pe unii ortodoxi,pentru ca nu noi decidem cine merge in rai.Important este cum iti traiesti religia si daca ii faci cinste bisericii din care provii,si daca Dumnezeu este multumit de modul cum te straduiesti sa traiesti.Restul tine de dogme intemeiate tot de oameni.Sa fim deci rationali si obiectivi si sa nu condamnam pe nimeni dupa ceea ce crede ata timp cat religia sa este bazate pe scriptura,cartea de capatai a crestinismului si sa facem distinctia dintre secte si culte.Sectele de obicei se indeparteaza de scripturi,cultele in schimb sunt intemeiate pe Biblie.Pentru cei care nu cred va spun ca Biblia folosita de cele mai multe culte din Romania(penticostalii,baptisti etc)este tradusa de fapt de un diacon ortodox numit Dumitru Cornilescu.
|