exista
Exista manastiri (obsti) de calugarite, unde preotul nu locuieste in obste. Am intalnit asemenea situatie, unde sunt manastiri apropiate de maici si calugari. Duhovnicul, preotul calugar vine numai atat cat sa slujeasca.
In ce priveste Athos-ul din lecturi, am inteles ca si conditiile sunt vitrege. Probabil logica este cea a nu fi expusi calugarii. Fiind un loc favorabil, chiar de se duc in lume, calugarii sunt "intariti" pentru a face fata provocarii lumesti. De aceea au si fost cazuri cand femei in travesti au fost pedepsite pentru incalcarea acestei interdictii.
Ce putea sa lase femeilor mai mult Maica Domnului, decat sa le ridice din greseala Evei si sa faca egalitate duhovniceasca cu barbatul?
Heaven a punctat foarte bine ca societatea era cu totul alta. Chiar Maica Domnului a fost nevoita sa paraseasca Templul la 15 ani. Nu era de conceput ca femeile s-ar fi descurcat singure. Primele calugarite vietuiau intr-o camera mai izolata de pe langa casa parinteasca. Manastirile de maici au aparut mai tarziu. Acest lucru nu le-a impiedicat pe femei sa devina sfinte la concurenta cu barbatii, inca de la inceputurile Bisericii lui Hristos.
In ce priveste hirotonia, cred ca femeile trebuie sa ramana la modelul de smerenie al Maicii Domnului. Daca Ea, Mama lui Dumnezeu-Cuvantul - unul din Sfanta Treime, care i-a indrumat pe apostoli, le-a facut vesminte, i-au ajutat sa inteleaga misiunea de propavaduire a Evangheliei, care sta de-a dreapta lui Hristos, nu a cutezat sa slujeasca Altarul, cum sa indrazneasca cele care nu se pot ridica niciodata la inaltimea harului ei?
Last edited by teatru-copii; 11.09.2009 at 12:27:58.
|