View Single Post
Vechi 10.09.2009, 00:54:46
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Patriarhul Ecumenic Athenagoras a ridicat in 1965 anatema impotriva Papei in conditiile in care abaterile de la credinta ale bisericii romano-catolice erau mult mai numeroase si mai grave decit cele de la 1439 cind a fost semnata unirea de la Florenta (de catre toti episcopii “ortodocsi”, mai putin Ps. Marcu al Efesului). Tot atunci, in 1965, Papa a fost trecut in diptikonul constantinopolitan in care sint inscrisi toti cei cu care patriarhul ecumenic se afla in impartasire.

Sa vedem pentru comparatie cu cei care se pretind urmasii Sfintilor Apostoli in zilele noastre ce are de spus Sf. Marcu al Efesului despre patriarhul ecumenic al vremurilor sale, unionistul Grigore al III-lea (Mammas):

“Sint absolut convins ca cu cit ma indepartez mai mult de el si de cei care ii seamna, cu atit vin mai aproape de Dumnezeu si de toti credinciosii si de Sfintii Parinti; si chiar si cind ma despart de acei oameni, eu tot in partasie cu adevarul si Sfintii Parinti si teologii Bisericii ramin.” (Patrologia Graeca, Vol. CLX, col. 536a si 537a.)

“Nu doresc si nici nu accept impartasire cu el [patriarhul unionist] nici in timpul vietii si nici dupa moarte; asa cum toata viata mea am fost separat de ei [de unionisti], tot asa in momentul despartirii de aceasta viata, si chiar si dupa moarte, resping impartasirea si unirea cu ei si dispun, va cer sa faceti juramint ca nici unul dintre ei n-o sa fie lasat la inmormintarea mea sau la parastasurile facute pentru mine, si nici nimeni altcineva care nu ne apartine noua, sa incerce sa se asocieze clerului nostru si sa slujeasca cu el. Caci aceea ar insemna sa amesteci ceea ce nu poate fi amestecat. Pentru ca e nevoie ca ei sa ramina complet despartiti de noi pina cind Dumnezeu le va da buna indreptare si pacea Bisericii Sale .” (Patrologia Graeca, Vol. CLX, col. 536c)

Si inca, spre deosebire de unii duhovnici contemporani (si viitori sfinti dupa spusele unora), Sf. Marcu nu a indemnat la opozitie si nu a organizat nici un fel de rezistenta in “biserica”, ci pur si simplu (in perfecta concordanta cu canoanele Bisericii) a intrerupt impartasirea si orice fel de asociere cu episcopii eretici (toti de pe Pamint!) si cu toti aceia care ii urmau pentru ca in Biserica Ortodoxa, care este Trupul curat al lui Cristos nu poate exista si adevar si minciuna la un loc, ci numai Adevarul care mintuieste.
Reply With Quote