View Single Post
Vechi 05.09.2009, 21:07:30
caminaris's Avatar
caminaris caminaris is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2009
Locație: Galati
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru caminaris
Implicit

Citat:
În prealabil postat de IonutS Vezi mesajul
Nu inteleg sintagma "a avea un Sfant"
Cum iti poti alege un Sfant ?
Cand am fost la o manastire m-am inchinat la toate icoanele dar la ultima am simtit ceva deosebit: era a Sfintei Cuvioase Parascheva. Cateva zile mai tarziu mi s-a intamplat ceva care m-a lamurit de ce: port de cam un an la chei un breloc cu Sfanta Cuvioasa si mi-a amintit asta intr-un mod ... mai deosebit despre care nu pot sa amintesc aici. Si in plus am fost sa ma inchin la moastele Sfintei la Iasi (de acolo am cumparat brelocul). Asa cum D se multumeste cu lumanarile pe care le ducem la biserica (adica un fleac de care noi nu avem nevoie) tot asa Sfintii se multumesc cu atat de putin de la noi, dar care le dovedeste evlavia noastra pt ei.
Si uite asa de atunci am evlavie la Sfanta Cuvioasa Parascheva.
Altadata, am vorbit cu cineva despre Parintele Cleopa si i-am luat apararea. Ei bine, chiar din acel moment m-am schimbat foarte mult, in sensul ca am inceput sa ma duc foarte des la biserica, sa ascult slujbele cu nesat, sa caut sa aflu mai multe despre Sf Liturghie si chiar, ca o urmare, am devenit mai intelegator, mai evlavios, mai aplecat spre rugaciune (chiar puteam sa-mi fac canonul intreg, ceea ce inainte imi era aproape imposibil). Si "stiam", pur si simplu simteam ca tot acest avant, elan al meu se datora Parintelui Cleopa (si la mormantul sau am fost tot cam acum un an pe cand nu eram credincios practicant ci doar cu numele). Si asa am capatat evlavie si la Sfintia Sa! Ba chiar de atunci i-am citit aproape toate cartile.
De asemenea am evlavie la Parintele Porfirie a carui biografie m-a cutremurat, de cand am citit-o am incercat sa pun in practica ascultarea - una din virtutile care m-au impresionat cel mai tare la Sfintia Sa.
Si la Cuviosul Paisie Aghioritul ale carui carti sunt un adevarat izvor de intelepciune (cele 5 volume de "Cuvinte pt suflet"). M-a invatat ce e iubirea.

Asa ca, "a avea un Sfant", inseamna a avea evlavie la Dansul, datorita a ceea ce ai citit, simtit sau ti s-a intamplat legat de persoana sa.