Subiect: Bătrânii
View Single Post
Vechi 26.08.2009, 15:07:42
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Sa nu uitam ca exista o mare deosebire intre azilele (alea care exista) in tara si cele din vest.
In tara este nevoie de mai mult si de aceea ma gadeam ca biserica si mai ales cei din monahism ar putea sa se implice m ai mult in partea sociala: sa faca azile si orfelinate si sa ajute la domiciliu pe cei aflati in nevoie.
Familiile nu pot face fata. Cine n-a avut un bolnav,sau batran de ingrijit...pana la sfarsit, nu stie ce inseamna asta.
Nici in vest nu este asa roz situatia. Material, adica azilele in sine si alte servicii oferite la domiciliu sunt bune, dar uman este f.greu. La salariile mici si munca grea din acest domeniu (in 3 schimburi!!!) nu se incumeta multi.
De aceaa lispeste fosta de munca si se aduc oameni din tarile sarace care sa lucreze acolo. Si acestia ii lasa pe ai lor si ingrijesc de straini. Cam greu de inteles.
Exista azile si azile in vest, in functie de veniturile oamenilor. Cei care au posibilitati, o duc bine si in azil, ceilalti... Discriminare este pana la moarte.
Exista si alte solutii in vest:
1. Anslambluri de locuinte pentru seniori cu sprijin medical si social. Adica exsita o centrala care vegheaza zi si noapte si fiecare batran are in casa un sistem prin care poate anunta cand ii este rau.
2. Altii se aduna si locuiesc impreuna in locuinte la comun si se ajuta intre ei, cei mai sanatosi, pe cei mai putin sanatosi.
2. Exista si asistenta la domiciliu pentru aspecte medicale, de igiena, curatenie in casa etc.
Astea le-am vazut. In mare parte aceste servicii sunt oferite de ... institutii sub patronatul B.C sau B.Protestante. Deci bisericile lor se implica.
3. Cei care au in ingrijire persoane cu boli grave, dementa, paralizii etc. primesc ajutor in sensul ca peste zi le este dat fie o persoana la domiciliu, fie pot duce pe cei bolnavi la centre speciale. Si macar peste zi si poate si pe perioade scurte de concediu, mai au si ei un respiro.

Sigura ca toti preferam sa stam cu familia, sau macar aproape de ea.
Serviciul nu-ti permite sa ai copii, sa ai batrani sau bolnavi de ingrijit, sau alte probleme sociale.

Chestia cu "bunicii nu ingrijesc nepotii" mi se pare oribila. Stiu ca este asa, pentru s-a marit mult varsta de pensionare si atunci nu au cum. Cand parinti au varsta optima pentru facut copii (25-40 ani), bunicii au (45-65 ani) si lucreaza inca.
Eu sunt pentru o colaborare intre generatii si ...intre cei care au copii mici si cei care n-au. Se pot ajuta intre ei.

Si daca se plang aceia care au copii si rude care pot sa-i ajute la o varsta, sa-i viziteze in spital sau azil, atunci aceia fara copii (ca nu le-a dat Dumnezeu), ce trebuie sa faca si sa simta?
Altii nu vor copii si nu se gandesc ce vor face la batranete.
Sigur ca nu e bine sa te gandesti ca faci copii pentru asta, dar este in firea lucrurilor ca tinerii sa ajute pe cei in varsta, asa cum si ei sunta jutati de la nastere si pana la crestere de nepoti.
Reply With Quote