Citat:
În prealabil postat de dan73
Este esentiala pentru parintele duhovnicesc competenta invataturii, dar cu adevarat decisiva mi se pare competenta cazului. Sa intelegi problema celui cu care ai de a face si sa stii in ce termeni trebuie sa formulezi raspunsul ca sa ajunga la el, care este o persoana unica. Astazi, de multe ori apare criza. Persoane care poarta numele de duhovnic, nu mai sunt decat un transmitator obiectiv de doctrina, nu mai stiu sa raspunda decat in cuvintele doctrinei. Voi ce parere aveti?
|
Se intampla asta pentru ca nu mai traiesc cu adevarat in Duh. Noutatea se descopera cu adevarat in El. Nu e de ajuns sa stii ca la o persoana e vorba de pacatul mandriei, caci vindecarea de ea se face pe diverse cai. Asa ca atunci cand nu-i mai vezi pe oameni ca fiind diferiti, nu mai ai nici sfaturi diferite.
Am ramas uimit sa vad ca la chiliile unor calugari zilnic sunt cateva persoane, fie pentru spovedanie, fie pentru un cuvant... Si minunat este ca aceste persoane cauta cu sinceritate un raspuns. Si acolo unde-i sinceritate, acolo-i darul lui Dumnezeu. Asa imi explic si de ce sunt cazuri in Pateric cand un frate nu primeste de la duhovnic un cuvant - pentru ca nu e sincer.