Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
"O dai cotita" - vorba lui mihai07. Intrebarea mea viza strict prezenta lui Dumnezeu in parabola, pentru ca Avraam pare ca face oficiile de primire in Rai, el distribuie si conduce activitatile din Iad, etc., e un fel de "sf. Petru" din bancurile cu Poarta Raiului. Domnul Hristos Se foloseste de conceptia populara a vremii ca sa le transmita prin absurdul situatiei create de invatatura lor concluzia finala de care amintea condor.
De altfel, la fel de bine "Dumnezeu ar putea fi prezent" in dreptul bogatului, deoarece conceptia vremii aceasta era: bogatia unui om este dovada prezentei si binecuvantarii lui Dumnezeu.
Intrebarea mea ramane...in aceasta alegorie, in aceasta reprezentare fantastica fara legatura cu realitatea, Dumnezeu este inlocuit de Avraam- cel care hotareste totul cu privire la Cer si Iad. Este corect sa folosesti ca dovada a "nemuririi sufletului" o asemenea parabola?
|
Sanul lui Avraam este un loc sau o stare care nu cred ca apartine raiului, dar nici loc al muncii nu este (era) pentru ca apare in antiteza cu iadul osanditilor, in care dreptii din VT asteptau venirea Mantuitorului. Avraam este reprezentantul dreptilor, proorocilor si apropiatilor Lui Dumnezeu. Dumnezeu inlocuit de Sfintii Sai?!... Inteleg ca dumneata persiflezi acest eveniment povestit in Evanghelii cum nu ma asteptam. Voi tot subliniati concluzia finala si sariti peste o pagina intreaga - pai sa stii bine ca nici un verset al Scripturilor nu este de prisos. Citeste comentariile Sfanului Maxim Marturisitorul din Filocalie la niste pasaje dificile din VT mai ales pe care nici urmasii urmasilor infiintatorilor confesiunii adventiste n-or sa le poata interpreta in adevar. Iti spun sincer ca ma asteptam la o teologie mai solida adventista, dar se vede cu ochiul liber ca ati luat-o pe aratura urat de tot. Zicea bine cineva mai sus ca nu mai are rost aceasta polemica fara sfarsit, caci voi o tineti pe-a voastra acuzand constant ortodocsii ca nu inteleg Scripturile. Vom vedea la sfarsit cine a stat in Adevar si cine a avut numai impresia. Voi rugati-va pentru noi si noi pentru voi ca toti sa urmam calea cea dreapta - care nu poate fi decat una singura, amin.