View Single Post
Vechi 21.08.2009, 08:20:56
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Omul are nevoie sa stie ca exista o putere ocrotitoare. Iar faptul ca aceasta putere si exista este alt subiect.
Corect si de acord cu tine.
Dar nu toti sau nu toti in aceeasi masura.
De exemplu si eu, adult fiind, ma simt mult mai bine in vacanta la parinti, unde au grija de mine si unde simt din nou protectia lor, desi stiu foarte bine ca nu are vreo relevanta.
Citat:
Īn prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Concret, crestinismul a adus o schimbare profunda īn societatea antica, punānd capat de fapt sclavagismului. Imperiul roman nu ar fi abolit sclavagismul fiindca pentru asta era nevoie de conceptul de valoare a fiintei umane din punct de vedere spiritual, moral. Desi crestinismul nu combate sclavagismul (pentru ca nu e o teorie sociala) el totusi īl prezinta ca o nedreptate prin īnvatatura sa despre iubire. Aceasta a dus treptat, dupa crestinarea imperiului, la disparitia sclavagismului. O data cu epoca iluminista si īndepartarea europenilor vestici de Dumnezeu, a reaparut sub forma sclavagismului colonial. Este o diferenta īntre perioada secolului 17 si anterior (cānd īnca mai dominau principiile crestine) si perioada urmatoare.
Asupra dreptului de vot, e adevarat ca femeile au fost lipsite de drepturi si ca asta s-a datorat īntr-o masura unor referinte din NT, din cuvintele Sf. Pavel (nu ale Māntuitorului), care au perpetuat conceptul vechi al presupusei inferioritati a femeilor. Īnsa priveste īn lumea necrestina si o sa vezi ca femeile au capatat drepturi si mai tārziu.
Nu are legatura raspāndirea ateismului cu gradul de civilizatie. Cea mai atee tara e Cehia, care nu e cea mai bogata.
Eu nu spun ca religia a fost neaparat factorul care a reprezentat balastul in progresul civilizatiei. Dar nici voi sa nu veniti acum si sa pretindeti ca ortodoxismul are virtuti nemaipomenite, cel putin pentru lumea reala. Are aceleasi sau cel putin asemanatoare defecte ca alte religii, ca ateismul.
Reply With Quote