Subiect: pacate in vis?
View Single Post
Vechi 20.08.2009, 10:08:18
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ralluka Vezi mesajul
va rog sa imi raspundeti la o intrebare. De ce gasesc intr un "Indreptar pt. spovedanie" ca este pacat sa cred in vise, apoi gasesc ca trebuie sa ma spovedesc daca am vise ...pline de pacate. Si mai spuneti mi va rog, pt ca am gasit de mai multe ori la ce se refera " scurgeri in somn" .La menstruatie, la excitare? Va dau un exemplu ce am gasit:" Am avut vise desfranate in timpul somnului, patimind si scurgere"
Scurgerile de care e vorba sunt pentru barbati, ei pot avea scurgere seminala in somn. Noi nu avem astfel de scurgeri daca avem vise erotice. In nici un caz nu se refera la menstruatie, care este un fenomen ciclic, natural.

'Sa crezi in vise' inseamna sa crezi superstitios, ca daca ai visat nu stiu ce este ca o profetie ca ti se intampla nu stiu ce, si trebuie sa faci nu stiu ce. E adevarat ca exista visuri profetice care vin de la Dumnezeu (v. in Biblie) dar ele sunt fff rare si trebuie bine cercetate inainte de a fi recunoscute ca atare.

Windorin are dreptate, depinde de nivelul nostru spiritual - pana sa ajungem noi la rugaciunea continua, ehe, mai e mult, in general, deci visele pot fi si manifestarea unor ganduri pe care le purtam cu noi si nu ne dam seama, dar la nivelul nostru nu le putem inca controla. Nu ca ar fi pacat in sensul constient. Pacat nu inseamna incalcarea unei reguli, ci departarea noastra d Dumnezeu. Insa visele pot fi un fel de revelator al lumii noatsre launtrice, ele pot arata cum suntem noi de fapt intr-un mod diferit de actiunile noastre.

Spovedania nu este achitarea de o datorie sau luarea la rand a unor puncte de pe o lista, ci este prilejul de a ne vindeca sufleteste, de a da la o parte tot ce ne impiedica in relatia cu Dumnezeu.
Indreptarele de spovedanie pot da insa impresia ca pacatele ar fi incalcarea unor reguli. Daca este asa, mai bine ne lipsim de ele, dupa parerea mea.
In fine, este o parere personala, dar tot ce am auzit pana acum din indreptarele de spovedanie nu mi-a prea inspirat incredere. Mai mult te incurca, te face sa te culpabilizezi, sa nu mai stii unde esti si parca se interpun intre tine si o spovedanie simpla, sincera.