Citat:
În prealabil postat de gelu_motanelu
Iar in ceea ce priveste moralitatea si credinta: credinta (orice credinta) iti ofera posibilitatea, de care eu unul am nevoie, de a decide aici si acum daca ceva e bun sau rau. Intr-o lume atee (pur stiintifica), daca eu il omor azi pe X, majoritatea oamenilor vor spune "e rau". Peste o mie de ani, poate ca oamenii vor spune "de fapt a fost bine". Peste doua mii de ani "nu, de fapt a fost rau". Peste trei mii de ani "ba nu, a fost bine". De fapt, din punct de vedere stiintific, nu poti spune azi daca e rau ce am facut, pentru ca nu poti sti daca, peste o mie de ani, nu se va dovedi ca a fost spre bine. Daca vrei un criteriu general obiectiv, cum ar fi "fapta asta a fost sau n-a fost folositoare societatii in general", trebuie sa astepti o mie de ani ca sa tragi concluziile, si sa chestionezi toata umanitatea. Deci daca vrei un criteriu obiectiv pentru bine si rau, renunti la aplicabilitatea imediata, te multumesti sa astepti o mie de ani, tragi linia si faci statistica, si zici "ia uite ce trebuia sa faca ala acum o mie de ani". Dimpotriva, vrei un criteriu aplicabil aici si acum (cum am nevoie eu), atunci trebuie sa accepti in mod implicit o doza "subiectivism". Din categoria a doua fac parte credintele: le accepti arbitrar, dar primesti un criteriu care, acum, e mai bun decat datul cu banul.
|
Citat:
Incorect, pentru ca nu poti defini notiunea de "bine" odata ce nu accepti un sistem moral absolut, ca sa mai poti vorbi de inclinatie spre bine. Drept exemplu, binele lui homo sapiens a fost cu siguranta raul lui homo neanderthalis sau al mamutilor. Crezi ca natura sau legile fizice tin mai mult la homo sapiens decat la mamuti ?
Reply With Quote
|
De acord cu tine, morala nu este ceva imuabil, se schimba de-a lungul timpului. De acord si ca credinta iti poate oferi criterii morale aplicabile "aici si acum".
Unde nu mai suntem de acord este acolo unde sugerezi ca morala religioasa este imuabila si presupune un sistem moral absolut. Vezi si articolul despre "adaptabilitatea moralei crestine" la
http://www.crestinortodox.ro/morala/...ralei-crestine.
"Binele" nu este absolut in acceptiunea pe care o dai tu termenului, este evident un concept antropocentric si mai ales subiectiv. As putea merge mai departe ca tine, desi exemplul cu homo sapiens si mamutii este destul de sugestiv, diverse grupuri de oameni sau popoare nu au in mod evident un sistem moral absolut unanim acceptat, si "binele" unora inseamna "raul" pentru ceilalti. Si ma refer deocamdata numai la "bine" si "rau" conform preceptelor morale ale diverselor religii.