Cateva raspunsuri
1. Preoteasa si preotul sunt mai intai de toate oameni si ca la orice cuplu de oamen i trebuie sa aibe ceva comun, sa-i uneasca ceva si sa fie compatibili, asemanatori (ca temperament, preocupari, hobby-uri, etc.).
In cazul lor special, trebuie sa-i uneasca pasiunea pentru teologie, credinta si munca in comunitate.
Ideal ar fi sa poata fi pregatite preotesele pentru aceste cerinte speciale: sa faca o scoala teologica (altfel cum sa stie si sa inteleaga activitatea sotului, postul, abstinenta, semnifictia slujbelor etc.).
Ideal ar fi sa lucreze impreuna macar in timpul liber al ei, daca ea are serviciu. Adica: sa-l ajute sa faca predicile, sa ajute in biserica, sa scrie impreuna reviste, carti, sau sa formeze corul/strana, sa se ocupe de probleme sociale (saraci, batrani, copii orfani, etc.).
2. Am spus ca sunt oameni mai intai. Preoteasa (se presupune ca preotul stie ce presupune profesia lui) trebuie sa stie si ea ce greutati o asteapta si sa se gandeasca in prealabil daca le accepta: saracie adeseori, abstinenta trupeasca si in casa si in pat (preotul este atat de mult in biserica si unde mai are treaba si prea putin acasa), post indelungat, anumite lucruri care nu ii sunt permise, infatisare adecuata (nu toate femeile pot fi calugarite in lume), etc.
Daca acestea nu sunt cunoscute, discutate inainte de casatorie si acceptate din suflet, pe parcurs suferinta/frustrarea va iesi la iveala si va duce tot la...ruptura, iar cel care sufera va fi preotul (caci nu mai are voie sa-si faca alta familie).
3. Problema cu gelozia si femeile din biserica.
Mai intai ca iarasi si iarasi, vorbim de oameni. Preotul este om si daca este mai atragator fizic si moral, sau stiu eu cum, pentru alte femei, este ceva normal, natural. Daca el stie drumul lui, iar femeile stiu sa inteleaga acest lucru, nu se intampla nimic rau. Eu n-am auzit de probleme de acest fel la preoti, adica adultere.
Sentimente pot exista si nu poti sa le impiedici sa apara, ci doar sa le infranezi si sa nu le dai la iveala. Adica, trebuie sa fie toti rationali si bine-credinciosi.
Stiu ca si preoteasa este femeie si poate avea temeri, mai ales daca este mai sensibila. O va ajuta increderea reciproca, si ma ales cea in Dumnezeu.
Referitor la acest punct sunt f.surprinsa de aceste intrebari. Vorbim atata de femeie si cum poate sminti ea barbatul si cum trebuie sa se fereasca si sa se acopere si barabtii sa se izoleze pe Athos. Dar nu vorbim niciodata cum pot fi smintite si femeile si cum sa se fereasca ele, cum sa facem cu barbatul, cum sa-l infasuram si izolam.
Si atunci va intreb eu: cum sa faca un preot sa nu sminteasca femeile? Sau sminteala e reciproca? Nu-mi dau seama.
|