Mihai, globul tinut de împaratii romani reprezenta într-adevar lumea. Am mai zis ca la romani predomina conceptia unui pamânt sferic, conceptie combatuta de Sfintii Parinti.
La bizantini nu din aceasta pricina a fost utilizat ci pentru ca era un simbol al puterii imperiale, ca si purpura, mostenita tot de la împaratii romani si aflata si pe vestmintele din icoanele Mântuitorului.
La Patimi, soldatii romani care îl chinuiau pe Domnul I-au pus în batjocura o pânza stacojie în chip de purpura, o trestie în chip de sceptru si o cununa de spini în chip de coroana. Acestea erau simboluri împaratesti, transmise de la pagâni apoi si împaratilor crestini, la fel si globus cruciger. Asta nu înseamna ca pamântul e plat.
Repet:
nu conteaza ce credeau anticii ci ce spune Biserica, iar Scriptura si Traditia spun ca pamântul e plat.
Sfântul împarat Iustinian a folosit* si el globus cruciger ori el era un adversar al teoriei despre pamântul sferic:
That imperial Byzantium was also aware of Moses the Cosmographer in the sixth century is reflected in the fact that none other than Justinian himself spoke against the pagan Greek spherical view of the Universe and clearly implied strong support for the opposite conception, originally owed to Moses in Genesis, and held strongly by the School of Antioch, when he thundered his anathemas against Origenism at the council of Constantinople in A.D. 553.
http://www.christusrex.org/www1/ofm/...idMeaning.html
*Iata o moneda cu împaratul Iustinian: