Toata tevatura in jurul materiei religie din preuniversitar are drept sursa caracterul confesional.
Aici e toata buba. Daca maine ar numi-o "etica religioasa, istoria religiilor" ar fi imbratisata de "toata lumea".
Ori, caracterul confesional, chiar daca e firesc, deranjeaza foarte multe cercuri de interese.
Aici nu ma refer la tot felul de neofiti, care isi dau si ei cu parerea pe forumuri ca asa e la moda, ci la organizatii ce au un program bine conturat, definit pe perioade lungi de timp (spun asta pentru ca am avut la indemana date despre astfel de intentii).
Majoritatea familiilor romane, avand o orientare religioasa clara, in majoritate crestina, deranjeaza.
Ori, lucrand la nivel de educatie, mai ales la nivel gimnazial, cand viitorul adolescent isi formeaza, definitoriu, parerea despre propria persoana si locul in lume, aceste organizatii pot pregati terenul pentru.....
Daca se va merge pe scoaterea religiei din scoli, se vor introduce in paralel materii, de genul: "introducere in filosofie" sau "educatie morala" sau "Sa vorbim despre Platon si Socrate".
Loviturile sunt foarte bine tintite, coerente si dibace. Nu sunt venite din partea unor luptatori pentru "libertatea de constiinta", ci din partea unor organizatii cu experienta.
Iar chestia cu "scoaterea religiei din scoli" este doar un episod. Vor urma si altele.
Cand o sa cititi noul pachet de legi pe marginea educatiei, sa aveti in vedere nu neaparat ce se spune despre materia religie, ci ce se discuta pe margine, lucruri conexe sau nu.
Lucrurile trebuiesc privite in ansamblu pentru a intelege mecanismul.
Referitor la libertatea copilului, este necesar sa precizam ca, prin acest caracter confesional, se respecta tocmai drepturile omului (art. 18). Tanarul intra in scoala deja apartinand unui grup religios (chiar daca parintele se declara ateu sau agnostic- are o optiune - crede in ceva). A scoate religia din scoala inseamna a limita parintelui sau tanarului optiunea, libertatea de a alege.
P.S: In Franta, fieful ateismului, se discuta deja despre introducerea unor ore de religie in scoala.
|