Citat:
În prealabil postat de sophia
@Marius - pai dupe lista ta (auzisem si eu de ea) si care cred ca se spuen asa numai in manastiri, Sf. Liturghie se suprapune (sau este identica) pe/cu Ceasurile III si IV.
Ceasul IX ar fi deja Vecernia. 
M-ai zapacit de tot acum, nu mai pricep nimic.
|
Pai iti zisesem inainte ca liturghia se considera in afara timpului, simbolic vorbind. Ea nu se incadrezaza in cele 7 rugaciuni, este pe alt plan.
Cum a zis Marius, liturghia se poate face dupa ceasul 1, la manastiri, in parohii se face adesea dupa ceasul 3 (se citeste chiar inainte). Nu e neaparat sa se citeasdca ceasul respectiv.
Timpul liturgic este oarecum 'elastic', nu este ca un orar de scoala.
Citat:
În prealabil postat de sophia
@Fani - Nu stiu, este complicat sinu pot nici sa inteleg si nici sa explic.
La Liturghie se intarzie mult Sf. Euharistie, cu tot felul de ectenii, cu slujbele pentru morti, etc.
|
Slujbele pentru morti se fac de obicei dupa liturghie, daca se fac in aceeasi zi cu liturghia.
Ecteniile fac parte din lmiturghie. O liturghie neprescurtata, daca nu e facuta prea taraganat, si cu predica scurta si la obiect, dureaza cam o ora jumatate. Utrenia daca se face se face inainte de liturghie, cine nu poate poate (de ex. sta departe, are copii mici care nu rezista atata la biserica, il doare spatele etc) vine numai la liturghie.
Citat:
În prealabil postat de sophia
Ma gandesc la impartasirea oamenilor.
Poate sa se faca totul dupa amiaza (Liturghia) si oamenii sa primeasca Sf.Impartasanie a doua zi dimineata inainte de serviciu. Sau nu se poate pastra?
De fapt in timpul saptamanii nici nu stiu bine de ce se face Liturghie. Se face pentru diverse sarbatori, majoritatea pentru sfinti. Deci nu au legatura cu Invierea Domnului.
S-ar putea face atunci altfel de slujbe, fara Euharistie si deci fara Imapartasanie, dupa amiaza.
Of, m-ati zapacit, m-ati pierdut: utrenie cu vecernie, deniile sunt utrenii (deni inseamna "zi" in limba rusa!) etc. Help! 
Cert este ca nu mai este ca acum 2000 ani, oamenii muncesc si biserica este goala la Liturghii.
|
Imi pare rau ca te-am zapacit. Este adevarat ca este destul de complicata liturgica ortodoxa, pentru ca are o istorie lunga si o traditie bogata, pe de o parte, iar pe de alta parte pentru ca practicile actuale nu sunt complet transparente pentru intentia simbolica initiala. De asta iti recomand sa mai citesti despre asta. Merita, pentru ca priveste nu numai niste reguli, ci chiar trairea noastra crestina.
Impartasirea in afara liturghiei nu prea este bine sa se faca, decat in cazuri speciale - de ex. oameni bolnavi, batrani, care nu pot veni la biserica.
Sau, sa zicem, in unele situatii, oameni care lucreaza si nu pot sta la liturghie, ar putea fi impartasiti inainte din Darurile pastrate de la ultima liturghie..
De ce sa nu se faca in general? Pentru ca liturghia este un tot iar impartasania vine ca o incoronare a intregii liturghii, care este un eveniment comunitar. Altfel riscam sa ajungem la o pietate de tip individualist, si la o despartire a euharistiei de intregul tainelor si al Bisericii.
De ce se face in timpul saptamanii liturghie desi nu este inviere: pentru ca invierea umple toata viata noastra in Biserica. Bucuria pentru un sfant, rugaciunile catre el, sau sarbatorirea unui eveniment din viata lui Hristos sau a Maicii Domnului ne trimit toate la inviere, deci la Trupul si sangele lui Hristos date pentru noi pe cruce.