View Single Post
  #4  
Vechi 10.08.2009, 14:53:58
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.666
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Asta cu invierea este o alta nelamurire a mea.
Nu scrie nicaieri, pentru ca de fapt nu stie nimeni exact, cand a inviat Domnul. Scrie numai ca dimineata a gasit Magdalena mormantul gol. O fi inviat la miezul noptii (atunci se face la noi slujba de Inviere si n-am inteles de ce), sau dupa amiaza, sau la rasaritul soarelui. Nu se stie.
Intr-adevar, nu se stie. Face parte din taina invierii. Nu se stie ora exacta si nu l-a vazut nimeni iesind din mormant. Asta pentru ca invierea depaseste deja planul lumii noastre.
Dar dimineata la rasaritul soarelui se considera simbolic ca simbolizand invierea (Sarele rasarind il simbolizeaza pe Hristos iesit din mormant).

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
In schimb Nasterea Domnului, desi scrie clar ca a fost noaptea (sau seara) de se vedea steaua, o serbam ziua. Catolicii o serbeaza noaptea.
Cu Invierea etse invers. Oare de ce?
Slujbele nu sunt puse dupa ora exacta la care s-a pertrecut un eveniment.
Noi serbam invierea noaptea pentru ca de fapt euharistia s-ar nimeri cam atunci cand rasare soparele, deci momentul care simbolizeaza invierea lui Hristos. De asemenea pt ca noaptea a inviat (totusi, atata se stie, ca noaptea), si pentru ca la origine slujba de Paste se facea noaptea (era o slujba de priveghere, unita cu vecernia, care acum la noi a fost pusa sambata dimineata, ca nu mai era loc pentru ea noaptea dupa compunerea slujbei actuale).
Craciunul s-ar putea si el serba noaptea, ca o priveghere (vezi mesajul anterior), aici sunt unele parohii care fac asa.
In general se serbeaza la orele obisnuite ale slujbelor respective cu alte ocazii. Vecernia cu liturghie de pe 24 dimineata (sau dupamasa), pavecernita seara, liturghia dimineata de 25.

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Da, ar trebui gandit la posibilitatile de astazi. Decat sa fie bisericile goale dimineata...
S-ar mai putea face euharistia si deci impartasania mai devreme, dimineata si slujba ca atare dupa amiaza. Zic si eu.
Dar acum este cam haotic in bisericile de mir: utrenia impreuna cu liturghia, uneori si vecernia la un loc (de Rusalii de ex.).

De la ce ora la ce ora era planuita inainte fiecare tip de slujba?
Erau ele trei separate pe zi? Utrenie separat mai exista?
Sau cum este impartita ziua liturgica?
Nu inteleg, cum sa se faca euharistia dimineata si slujba dupamasa? Slujba este o liturghie in aceste zile, nu se poate desparti liturghia de euharistie.

Utrenia se face inainte de liturghie pentru ca este slujba de dimineata.
Utrenie separat sigur ca exista, in manastiri. In rest de ex. 'deniile' din saptamana mare sunt utrenii, de fapt. In mod exceptionla s efac seara. Mai exista utrenie seara si in alte ocazii, de ex. cu acatistul maicii Domnului in a 5-a saptamana de post.

Ziua liurgica - subiect complex. Nu exista ore fixe pt slujbe, ci la origine ele se schimbau in functie de data rasaritului si apusului soarelui. Crestinismul tine seama de simbolismul cosmic. Timpul asa cum este el dat de la Dumnezeu este transfigurat prin rugaciune. Exista 7 slujbe de rugaciune: ceasurile, vecernia, utrenia, pavecernita, miezonoptica. Din astea, in parohii se fac numai unele. Utrenia se poate face si seara unita cu vecernia inaintea sarbatorilor mari (traditie mai ales ruseasca). Ideea este ca atunci noaptea dispare, simbolic (daca slujba de seara este unita cu cea de dimineata).
Liturghia nu intra in cele 7, ea depaseste timpul (pt ca euharistia depaseste lumea), de aceea ora la care se face era cea mai mobila. Cum spuneam, depindea de marimea sarbatorii.
In zilele noastre aceste reguli se respecta mai putin, in general orele slujbelor sunt mai fixe.
Dupa parerea mea ar trebui sa se tina seama de simbolismul cosmologic cat se poate si sa se faca si adaptari ca sa poata oamenii participa. Insa faca violarea unor reguli de baza. Sa nu se faca orice oricum.
Iti recomand cartea parintelui Boris Bobrinskoy, Timpul liturgic. Sa vad daca se gaseste online.
__________________
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii)

Last edited by Fani71; 10.08.2009 at 14:57:32.
Reply With Quote