Citat:
În prealabil postat de topcat
E dreptul tinarului sa cunoasca TOATE alternativele, pentru a-si alege calea, nu calea aleasa de parinti, care mai gresesc si ei :). Ceea de afirmi tu este valabil numai daca toata lumea ar fi sigura ca ortodoxia ar fi calea, nu e cazul.
|
Parintii care aduc un copil in lume au dreptul si obligatia in fata lui Dumnezeu si a oamenilor sa-l creasca sanatos la trup, la minte si la suflet. De aceea esecurile le sunt imputate, succesele rasplatite.
In privinta ateismului, pe care eu insami l-am avut drept "credinta" pana nu de mult ma straduiesc sa-l combat, nu sa-i supar pe atei. Incerc sa le deschid ochii si sufletul. Dar acest lucru nu se poate face dintr-o data. E o alta problema.
In privinta predarii religiei (eu nu sunt profesor de religie), vorbesc numai in calitate de parinte si cu misiunea care reiese din nick-ul pe care l-am ales. Deocamdata singura cale de a ne educa copiii este scoala de stat si majoritatea populatiei este de credinta ortodoxa. Este firesc ca disciplina sa fie predata de cei pregatiti pentru acest lucru.
Dar va ofer o surpriza:
In piesele de teatru religios pe care le-am facut pana acum au dorit sa participe si copii din ritul catolic si din secte. Nici parintii nu s-au opus, au asistat cu mare placere la aceste programe, au fost super-incantati. Acelasi lucru s-a intamplat si cu parintii... atei!
Regretul meu este ca nu s-a instituit pana acum o disciplina optionala de teatru religios. Aici se imbina multe discipline - istorie, literatura, etica, religie, muzica si care ofera posibilitatea copilului de a-si descoperi si dezvolta vocatia, aptitudinile, fiind si o alternativa de petrece frumos rezerva de timp liber, de a-l sustrage din fata televizorului si Internetului, de a-l socializa si a-l obisnui sa se comporte frumos. Nu este deloc usor dar este extrem de necesar. Toate expierientele de pana acum in acest domeniu au fost extraordinar de minunate.
Doamne, ajuta-ne noua!