Citat:
În prealabil postat de casandrasa
A propos de statul in genunchi....
O data pana de Inaltare in timpul citirii Evangheliei m-am asezat in genunchi.Si o ''doamna'' a tipat la mine:cum????!!!!!nu stiu ca pana de Inaltare nu se sta in genunchi,ca.....si nu mai stiu de ce....
Acu',anul asta....ce sa fac??!!am stat in picioare!!!Ma uit in jurul meu....lumea in genunchi.Eu in sinea mea....''astia nu stiu!''.....imi venea sa le spun tuturor ca nu se sta in genunchi......si cum ma gandeam eu mai tare....iata-ma ca ma pomenesc cu epitrahirul in cap si...... m-am asezat....Asa ca ....Nu mai ma iau dupa ''doamnele '' din biserica.
|
Ori de cite ori nu stiti ceva cautati frumos in sf. canoane online si va veti lamuri. Culmea este ca nici toti preotii nu cunosc f. bine canoanele. Iar cei care de regula nu le cunosc ii pocnesc asa o ,,dragoste" ne la locul ei de enoriasi si desleaga ceea ce nu este de deslegat. Preotii absolva facultatea unii cu 10, altii cu 9, altii cu 8, si altii si mai rau. Nota de la absolvire spune multe despre fostul student. Golurile cu care pleci la terminarea facultatii isi vor spune cuvintul pina inchizi ochii. Asta este una din cauzele nerespectarii canoanelor in BOR: necunoasterea; iar a doua este ignoranta perpetua,in primul rind a preotilor !
Revenind ,va spunem sora ca doua sinoade ecumenice (II si VI)precizeaza ca de la Inviere si pina la Rusalii nu se sta in genunchi la nici o slujba ca expresie a bucuriei invierii Domnului ,a inaltarii si a pogoririi duhului sfint. Cei ce fac altfel sunt sanctionati deoarece nu se bucura cu adevarat ci traiesc perioada respectiva comun. Ce sa te faci insa cind nici preotii nu stiu aceasta!De respectat ce sa mai vorbim...
De asemenea nu se sta in genunchi de la nasterea Domnului si pina dupa Boboteaza ,pt. acelasi lucru ! Faceti asa pt. ca asa este canonic si nu va interesati de ceilalti !
Sa nu uitati nici o data de acum in colo : duminica nu se sta in genunchi la sf. liturghie pt. ca este ziua de mare bucurie a invierii Domnului; in timpul saptaminii ,da.Nu este o parere a mea ,ci sf. canoane precizeaza !