Subiect: Reverenda
View Single Post
Vechi 03.08.2009, 20:26:26
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
S-a invocat adesea ca daca preotul ar renunta la reverenda ar putea patrunde mai usor in diverse medii si ar avea mai multa usurinta in a deschide altora pofta dupa cele spirituale. Imi aduc aminte ca in viata sfantului Paisie Aghioritul s-a tratat aceasta tema: daca este bine sau nu ca preotul sa renunte la reverenda. Parintele, ca raspuns a decojit un maslin. Dupa o vreme maslinul s-a uscat. Din ce am inteles, ar reiesi ca fara reverenda preotul e un om lipsit de viata. Oare totul sta in reverenda?
Am avut colegi la teologie multi preoti absolventi de seminar insuflati de un duh de modernizare cabotin. Ei militau pt. mai multe drepturi acordate preotilor,asa ca si cum tagma preotilor ar fi asemanatoare cu a dogarilor ori a negustorilor sau poate a cismarilor. Erau absolut de acord cu infiintarea sindicatului preotilor si doreau drepturi ca in vechea Elada unde in prezent preotii nu mai sunt obligati sa mai poarte rasa,barba,pot intra in cafenele sa bea o cafea si sa fumeze o tigara. De ce nu si la noi?
Mi-a aduc aminte de acelasi celebru parinte Paisie aghioritul care intr-una din carti spunea despre preoti : ,,... daca esti preot si vinezi o parohie buna,vrei un salariu bun, vrei sa mergi in concediu,vrei sa dai inainte mult cu familia si sa-ti trimiti copii la studii in strainatate, vrei sa-ti faci o casa mare si sa iesi intro zi la pensie ...atunci lasa patrafirul si pleaca pt. ca nu esti pt. preotie!"Preotia nu este decit jertfa !
Multi ajung preoti, uni pt. a se osindi ,altii pt. a se mintui si a si mintui si pe altii iar altii pt. a nu se mintui ei si ai impiedica si pe altii. Fiecare dintre preoti cauta in preotie altceva si doar extrem de putini isi pastreaza juramintul de la hirotonie.
Grav este pt. noi toti ca asa cum ne meritam conducatorii laici ne meritam si preotii si si intreaga ierarhie bisericeasca. Asa popor, asa preotime !
Reply With Quote