trebuie ca cineva să cerceteze bine Vechiul Testament și să citească vreo câteva cărți despre isoria poporului evreu, istoria concepțiilor lor religioase, și dând la o parte balastul mai nou al Talmudului, ca să înțeleagă ce înseamnă plinirea Legii de Mântuitorul, să vadă că n-a schimbat atât de multe, doar a îndreptat, readus la adevăr, și pe ici pe colo modificat, abrogat ce nu mai concorda cu înălțimea învățăturii desăvârșite. Apostolii înșiși n-au pus în cârca elinilor Legea, ci câteva lucruri, construind, deși erau evrei, o viață nouă, bazată doar în principiu pe VT. de aici opoziția iudaizanților, care doreau o tranziție conservatoare la nivelul întregii Biserici, de aici deruta iudeilor mesianici din ziua de azi care nu vor să-și piardă identitatea în vreuna din Bisericile Ortodoxă sau Catolică. deși în general se feresc de a se arăta pe față, oamenii Duhului, de acum 1800 de ani și din sec. XX, știu Scriptură cu adevărat, dar preferă să se axeze pe probleme duhovnicești. oricum, așa se explică dexteritatea cu care umblă prin Scriptură, corelațiile pe care le fac, și rădăcina fiind în VT, bineînțeles că citează extensiv de acolo. interesant că Sf. Părinți, cu cheia Cuvântului, descifrează altfel VT, de multe ori minții instruite doar în teologia academică, nu și cea duhovnicească, părându-i-se că aberează cu alegăriile, metaforele și extrapolările lor, cu interpretările mistice. nu e așa, iar Sf. Grigorie de Nyssa atinge culmi cu interpretarea mistică, în trepte. am pățit-o și eu cu Sf. Atanasie, Sf. Chiril al Alexandriei, cu Origen, dar acum n-aș mai avea curajul să spun că un sfânt exagerează în interpretarea lui, ci sper doar să ajung și eu cândva să interpretez astfel. Există multă ignoranță și multe prejudecăți în privința VT, dar recomand literatura iudaică, mai ales și în ciuda faptului că e teologia lor de târg, nu de acasă. Exemplul Bisericii Catolice ne arată că teologia de târg e mai bună decât ce se practică, se predă, se învață și se publică acasă. funcționează și în cazul literaturii evreiești, în România prin Ed. Hassefer.
Să dau deci un răspuns: în afară de ce a modificat, abrogat sau sublimat Mântuitorul și ce contravine canoanelor și Tradiției Sfinte a Bisericii, Vechiul Testament, ca orice altă acțiune comună a Cuvântului și Duhului, nu face altceva decât să trimită la Tatăl, unde vrem să ajungem și noi (Apoc. 3:20)
|