Citat:
În prealabil postat de georgeval
Eu cred ca trebuie sa fim echilibrati, sa nu ignoram minunile pe motivul precautiei ca ne asemanam fariseilor care contestau dumnezeirea lui Hristos tocmai prin negarea minunilor. Corect un crestin autentic nu are nevoie de minuni sau sa caute minuni, pentru el este suficienta credinta, dar pentru un incepator cred ca minunile au un rol pedagogic, altfel nici Mantuitorul nu le-ar fi savarsit.
|
…topicul, din cate am inteles se refera la DIFERENTIEREA minunilor dumnezeiesti de cele provenite de la michiduta.. act ce nu tine de competentele noastre, ale celor lipsiti de experienta, ci de ale celor incercati.
Florin, cand a afirmat ca toți marii părinți ortodocși ne avertizează să ne ferim să primim minuni, nu cred ca se refera la negarea tuturor minunilor, ci a acelora care implica doar discernamantul nostru.
Cred ca fiecare minune trebuie interpretata [sau nu] in fc de „ochii” persoanei care o vede [sau nu o vede] si de contextul in care apare. Ce altceva imi ofera mie garantia ca percep cu claritate minunea, daca nu ochii spalati de atatea lacrimi ale unui Sfant ce ma indruma?
Spui ca minunile au un rol pedagogic pentru incepator.. Ai dreptate..atata timp cat nu este tot el pedagogul :)) Daca tinem cont de ceea ce spun Sf.Pariti, acceptam posibilitatea ca „din lipsa de experienta” – cum sp.Sf.Siluan , in urma interpretarilor proprii, sa cadem in inselare..
Poate am inteles gresit ce ai expus tu mai sus..