Da, si eu vad lucrurile asa.
Niciodata nu am spus ca nu trebuie sa dam ceva acelora care se roaga pentru noi. Cei rugatori au nevoie de cele necesare vietii, deci de bani pentru a le procura. Intotdeauna se vor da, alaturi de pomelnice, daruri (bani, ulei, paine, faina, lumanari, orice lucru bun si de folos vietii). Orice om cu bun simt va da, dupa puteri.
Pacatuiesc, dar sunt sincer. Cand dau un pomelnic "calculat" la numarul de persoane, vazand cum "pomenitorul" numara, cu degetul, lista de nume, il dau cu inima putin indoita. Mi'as fi dorit ceva mai natural, mai simplu, mai uman... mai duhovnicesc.
Asta se petrece din lipsa de credinta. Daca "pomenitorul" ar avea incredere in Domnul, in dragostea si purtarea lui de grija, Acela i'ar randui toate cele de folos. Cum anume? Pai simplu.
Imi vine in minte un caz: vin doua babute cu doua pomelnice, fiecare da cate 3 lei pentru tot pomelnicul. Daca "pomenitorul" primeste cu dragostea cea curata a crestinului traitor in Hristos, Domnul va randui ca mai apoi sa vina un domn bine, cu un pomelnic cu 100 de Euro. De ar fi avut dragoste, "pomenitorul" ar fi fost cu mult mai castigat, si trupeste si sufleteste.