pt. paraschevaiasi
Nu vorbitul este totul intro casnicie ci comunicarea.Se stie bine ca omul comunica prin 3 tipuri de libaje : verbal,paraverbal si nonverbal. Verbal: este destul de clar ce se transmite astfel direct sau la figutat prin viu grai. Paraverbal: inafara de mesajul rostit propriuzis noi folosim intonatia,grimasa fetei si gestica pt a intari in mod expres anumite sensuri sau interese rostite. Limbajul nonverbal este limbajul trupului mergind de la pozitii,atitudini,imbracaminte,cosmetica,gesturi si grimase neinsotite de voce(fara a vorbi ceva).
Noi ,de exemplu ,aici pe topic le folosim (paradoxal)pe toate trei: verbal (este clar),paraverbal(atunci cind scriem cu majuscule dorind sa intarim semnificatia unei afirmatii)si nonverbal atunci cind atasam diversi,,maimutoi" la text.
In familie este la fel. Nu este nevoie de multa trancanitura si mai ales continua ca sa comunicam.De fapt,se si spune ca cei ce vorbesc mult defapt nu comunica bine ! Sa ne amintim macar 2 lucruri despre vorbirea multa :
- Hristos spune : ,,...taci tu,sa vorbeasca faptele tale!"
- batrinul Cleopa spunea : ,,...secretul vietii este sa taci!" dar tot el spunea :,,... mintuirea sta intru mult sfat" dar sa intelegem bine,mintuirea si nu orice cleveteala.Adica nu este nici o contradictie intre cele 2 afirmatii.
Cred ca si in casnicie ca si in orice situatie de viata vorbirea multa nu-si are rostul.In general oamenii instruiti,educati si cu pretentii nu vorbesc mult ci din contra ,cit mai clar si precis,cit mai expresiv. Vorba multa da repede in cleveteala iar numele de satana vine din slava care insemneaza clevetitor. Iata cine este tatal clevetirii.Nici nu era greu de ghicit .
Dar sa nu uitam ca familia,casnicia este o jertfa si nu o gluma,fiecare membru are datoria de a purta neputintele celuilalt pina la mintuire iar sf. Ap. Pavel ne spune,in ultima instanta,ca femeia pacatoasa se mintuieste prin barbatul credincios si si invers.De obicei femeia este mai limbuta dar in timpurile moderne s-au nascut si barbati moderni,asa ca...
|