Pai cum nu se poate ca vointa noastra sa vrea cele bune?
Vointa este o taina a sufletului uman.
Daca vointa si pofta noastra nu trag spre cele bune inseamna ca Sfintii faceau ceea ce faceau fortat?
Daca eu fac fortat rezulta de aci in chip necesar ca si Sfintii faceau fortat cele duhovnicesti?
Nicidecum.
Sfintii duceau de
bunavoie viata cea fara de pacate.
Termenul nevointa nu inseamna nicidecum ne-vointa adica lipsa voirii proprii ci se formeaza de la cuvantul nevoie plus sufixul inta.
http://dictionare.edu.ro/search.php?lexemId=38013
Adica inseamna sa faci o sfortare a firii (duhovniceasca,trupeasca sau de ambele) de buna-voie spre folosul sufletesc (duhovniceasc).
Indicat e sa faci cu binecuvantare.
Cam asa cu termenul nevointa.
Si la calugari e prezenta voirea dar calugari voiesc sa faca cele ce le spune staretul.
Daca unui calugar i se pare ascultarea data prea grea normal poate vorbi cu staretul si staretul ii schimba ascultarea.
Chiar inainte de juramantul calugariei e intrebat calugarul daca se duce liber si nefortat la calugarie.Daca calugarul se duce liber si nefortat la calugarie e clar caci vrea sa faca asa si nu face asa fara sa vrea.
Exprimarea "a vrea sa faci voia lui Dumnezeu" nu prea suna crestin ortodox.
A zice ca vrei sa faci ce Dumnezeu voieste pentru tine e altfel.
Pentru simplul motiv ca voia se zice in legatura cu persoana si e un termen abstract cand vorbim despre o persoana ;nu se poate zice ca persoana se definteste in legatura cu voia.La Sfintele Slujbe ne inchinam lui Dumnezeu iar nu voii lui Dumnezeu independent de Dumnezeu.
Eu asa ceva la mine adica a vrea sa fac ce Dumnezeu voieste sa fac nu vad ca nu am pus inca inceput bun.
Cand voi fi pus inceput bun atunci da.